ProMedia: Vlast SNSD u Trebinju ozbiljno poljuljana

ProMedia: Vlast SNSD u Trebinju ozbiljno poljuljana

Istraživanje koje je početkom decembra 2023. godine provela ProMedia u Trebinju pokazuje da je vlast u Trebinju koju drži SNSD ozbiljno poljuljana i da se raspoloženje građana značajno mijenja.

U direktnoj anketi sa 319 građana Trebinja rezultati istraživanja pokazuju da je SNSD i dalje vodeća stranka sa 25,7 posto, a da ga slijede Za pravdu i red Nebojše Vukanovića sa 13,8 posto i SDS sa 10,3 posto. Na 2,5 posto podrške je Narodni front Jelene Trivić, dok su ostale stranke Ujedinjena Srpska i Socijalistička partija na 2 posto podrške. Najveći pad ima PDP koji je ispod 1 posto podrške.

43,6 posto ispitanika ne želi da odgovori za koga će glasati, što u određenoj mjeri utiče na navedeni  procenat podrške strankama i tek se može pretpostaviti za koga bi se ti ispitanici opredijelili. O tome dijelom govori raspoloženje građana po drugim pitanjima i ono ne ide u prilog SNSD jer se ogromna većina građana izjašnjava da je nezadovoljna stanjem u društvu, životnim standardom i da želi promjene.

Tako 37,6% kaže da živi lošije nego prošle godine, a 42,1% da živi isto, dok samo 12,8% kaže da živi bolje. Političke promjene podržava 56,6%, dok je 15,8% protiv, a 11,3% nema stav ili je neodlučno (16,3%).

Da podsjetimo da je na prošlim lokalnim izborima u Trebinju SNSD imao podršku 38,09 posto, dok je 14,61 posto imala Za pravdu i red Nebojše Vukanovića, SDS 8,71 posto, PDP 8,22 (sa HNP Rodoljuba Draškovića), SP 5,83 posto i US 5,5 posto.

Posebno je indikativno i loše za aktuelnu vlast to što 51,4 posto ispitanika smatra da nije dobro da aktuelna vlast na čelu sa SNSD nakon lokalnih izbora ostane, što govori o značajnom raspoloženju građana Trebinja za promjene.

Očigledno je da će na narednim lokalnim izborima 2024. godine izborna trka biti krajnje neizvjesna, a da će presudnu ulogu kod kandidata za gradonačelnika imati kvalitet samog kandidata, kao i regularnost samog izbornog procesa.

Što se raspoloženja građana tiče stvari su prilično jasne.

ISTOK

CATEGORIES
Share This