„Prointer“ za tri mjeseca dobio 40 ugovora „teških“ 18,5 miliona KM

„Prointer“ za tri mjeseca dobio 40 ugovora „teških“ 18,5 miliona KM

– Banjalučka kompanija „Prointer“ u protekla tri mjeseca dobila je od institucija i javnih preduzeća ugovore vrijedne čak 18,5 miliona maraka pobjeđujući na tenderima samostalno ili kao član grupe ponuđača, pokazala je analiza portala CAPITAL.

Ova kompanija je u posljednja tri mjeseca dobila četrdesetak ugovora, a  najvrijedniji je svakako onaj od „Elektroprenosa Bosna i Hercegovine“ za rekonstrukciju i adaptaciju objekata u Banjaluci težak gotovo sedam miliona maraka.

Ovaj ugovor „Prointer“ je, kako je CAPITAL ranije pisao, dobio kao član grupe ponuđača sa svojom kćerka firmom „Kaldera“ iz Laktaša, te sa još pet preduzeća  i to „New santron inženjering“ Novi Grad, „Geokop“ Derventa, „Radis“ Istočno Sarajevo, kao i „Topling“ i „Gradip“ iz Prnjavora.

„PROINTERU“ I „KALDERI“ MILIONI OD ČAVIĆA

Odmah iza ovog ugovora, po vrijednosti slijedi ugovor koji su „Prointer“ i „Kaldera“ dobili od banjalučke „Elektrokrajine“.

„Elektrokrajina“ im je povjerila posao nabavke opremljenih trafostanica vrijedan 2,3 miliona maraka, koji su dobili kao grupa ponuđača i to zajedno sa firmom čiji su suvlasnici, odnosno sa preduzećem „Kaldera company“.

Da je „Elektrokrajina“ na čelu sa direktorom Draganom Čavićem posebno darežljiva prema „Prointeru“ govori i podatak da su im u kratkom vremenskom roku dali dva milionska ugovora.

Od ovog javnog preduzeća su dobili posao nabavke ormara za trafostanice težak 1,4 miliona KM, ponovo kao grupa ponuđača sa „Kalderom“.

Ova kompanija je od Vlade Republike Srpske, tačnije od Službe za zajedničke poslove Vlade RS dobila i posao održavanja sistema slabe struje vrijedan 959.398 KM. Ovdje su posao dobili kao grupa ponuđača zajedno sa kompanijom „Lanaco“.

Zajedno sa „Lanacom“ su od Vlade RS dobili i posao nabavke opreme za produženje trajnosti vremenskih licenci i proizvođačke podrške za aktivnu mrežnu opremu i sisteme slabe struje Vlade RS, za koji im je plaćeno 877.500 maraka.

Od Rudnika i termoelektrane (RiTE) „Ugljevik“ su ponovo zajedno sa „Kalderom“ dobili posao izmještanja dijela dalekovoda vrijedan 748.075 KM.

Važno je podsjetiti da je CAPITAL u nizu tekstova pisao da je „Prointer“ omiljena firma brojnih institucija i javnih preduzeća u Republici Srpskoj, te su tako ugovore dobijali od Službe predsjednika Republike Srpske, „Aerodroma Republike Srpske, Željeznica RS, Univrezitetskog kliničkog centra RS, Fonda PIO i mnogih drugih.

Podsjetimo i to da je „Prointer“ u toku prošle godine ostvario prihod u iznosu  od 49,3 miliona KM, dok im je dobit iznosila oko šest miliona maraka, a zapošljavali su 158 radnika.

Vlasnik „Prointera“ je „Infinity international“ grupacija, dok je kompanija „Prointer“ vlasnik firme „Infinity ADS“ i suvlasnik kompanije „Kaldera company“.

(Capital) Foto: Capital

CATEGORIES
Share This