„Prointer“ i „Sirius“ Dodikovi vječiti pobjednici

„Prointer“ i „Sirius“ Dodikovi vječiti pobjednici

– Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ne prestaje da dodjeljuje ugovore omiljenim IT kompanijama pa je tako posljednji u nizu posao digitalizacije arhive dao preduzeću „Infinity ADS“ u vlasništvu „Prointera“.

Za ovaj posao „Infinity ADS“ je dobio oko 50.000 KM, a tendersku dokumentaciju je preuzelo 11 ponuđača.

Koliko je predsjedniku stalo da modernizuje kabinet govori i podatak da je od ukupno 19 ugovora koliko je dodijeljeno u ovoj godini, sedam se odnosilo na informaciono komunikacione tehnologije (IT).

„Prointeru“ i „Siriusu „ svi ugovori

Svi ovi ugovori dodijeljeni su firmama „Prointer“ i „Sirius 2010“, dok je posljednji ugovor digitalizacije arhive, kako je već napomenuto dodijeljen kompaniji „Infinity ADS“.

Pored ovih sedam ugovora Služba predsjednika se nije zaustavila, pa je raspisan tender za nabavku sistema za upravljanje podacima.

Ovu nabavku u Službi pravdaju da bi implementacija ovakvog softvera omogućila evidenciju radnih mjesta prema postojećoj raspodjeli, digitalizaciju dokumenta, zaprimljenih i nastalih u poslovnim procesima, praćenje stanja osnovnih sredstava i voznog parka, te standardizaciju poslovnih procesa.

Kažu da sistem treba da uključuje strategije, metode i alate koji se koriste za prikupljanje, upravljanje, pohranu, čuvanje i dostavu sadržaja i dokumenata vezanih za poslovne procese, a spremni su da ga plate gotovo 180.000 maraka sa uračunatim PDV-om.

Da bi se prijavio na ovaj tender ponuđač mora imati angažovanog najmanje jednog vođu projekta, minimalno jednog eksperta za analizu, kao i jednog administratora baze podataka.

Pored toga u Službi predsjednika zahtijevaju i da firma koja se prijavljuje na ovaj tender ima angažovana minimalno dva razvojna programera, tim za bezbjednost i kontrolu, information technology infrastructure library (ITIL) , minimalno jednu osobu, kao i minimalno jednu osobu za penetraciono testiranje.

CAPITAL je ranije objavio da je predsjednik „Siriusu 2010“ i „Prointer“ dao brojne ugovore.

Početkom godine su „Siriusu“ dali posao održavanja IT infrastrukture vrijedan oko 140.000 maraka.

Pogađanje cijene

Ono što je interesantno je da Služba predsjednika Republike Srpske ima toliko uvježban kadar koji tako dobro procjenjuje vrijednost nabavki, da razlika između procijenjene vrijednosti nabavke i pobjedničke ponude ponekad iznosi svega tri KM.

Tada je procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a bila 119.000 KM, a „Sirius“ je taj posao pristao odraditi za 118.995 KM odnosno za samo pet maraka manje od procijenjene vrijednosti.

Ova firma je dobila i posao nabavke softvera za Službu predsjednika za šta im je plaćeno oko 40.000 KM.

„Sirius 2010“ je za predsjednika Milorada Dodika nabavljao i kancelarijsku i računarsku opremu vrijednu gotovo 235.000 maraka.

I u tom slučaju je simptomatično to da je procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a 200.000 KM, a da je „Sirius“ ponudio cijenu nižu za samo tri marke odnosno 199.997 KM.

Pored „Siriusa“ predsjednik je, kada su u pitanju IT firme ove godine još sarađivao i sa „Prointerom“ te je njima za nabavku IP telefonije i centrale plaćeno gotovo 165.000 KM, dok im je za sistem video konferencije isplaćeno oko 90.000 maraka sa PDV-om.

Kao i sa „Sirijusom“ i sa „Prointerom“ je veoma slična situacija. Procijenjena vrijednost nabavke za IP telefoniju i centralu bez PDV-a je bila 140.000 KM a „Prointer“ je procijenio da se može odreći 12 maraka i pristao da taj posao odradi za 139.988 maraka.

Slična je situacija bila i sa sistemom za video konferenciju, ali „Prointer“ ipak nije bio u situaciji da ovaj put da veliki popust.

Procijenjena vrijednost sistema za video konferenciju je bila 78.000 KM, a „Prointerova“ ponuda je glasila na 77.997 maraka.

Godinama se nezvanično tvrdi da iza „Siriusa“ i „Prointera“ stoji isti vlasnik, ali to nije moguće formalno potvrditi iz zvaničnih poslovnih registara.

(Capital)

CATEGORIES
Share This