Povećanje minimalca u Srpskoj poskupljuje struju

Povećanje minimalca u Srpskoj poskupljuje struju

U slučaju povećanja minimalne plate na 1.050 KM, JP Šume Republike Srpske moraće obezbijediti dodatnih oko 25 miliona KM za fond plata dok će Elektroprivreda Republike Srpske vjerovatno morati povećati cijenu struje.

Ovo je, između ostalog, istaknuto na sastanku Unije poslodavaca Republike Srpske sa predstavnicima Vlade Republike Srpske.

Predstavnik Šuma Republike Srpske rekao je da se taj novac koji nedostaje za plate može nadomjestiti jedino povećanjem cijena i to za 15 posto.

Mladen Šupić iz Elektroprivrede rekao je da bi za energetski sektor bilo prihvatljivo ukupno da plata bude 1.050 KM.

“Povećanje najniže plate dovelo bi do povećanja cijena električne energije”, rekao je Šupić.

Vojin Mitrović, ministar privrede u Vladi Republike Srpske rekao je da je najniža plata predmet razgovora i da to što je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske rekao, politički stav iznuđen od strane Federacije BiH.

“Želimo da čujemo sve probleme koji vas opterećuju. Pitanje najniže plate nije bilo na sjednici Vlade”, rekao je Mitrović, dodajući da brojni faktori utiču na najnižu platu i da teret moraju podnijeti svi.

“Tu smo da sjednemo i razgovaramo. Nije nam interes da rušimo privredu i gasimo radna mjesta”, naglasio je on.

Saša Aćić, direktor Unije poslodavaca rekao je da RS spada u red zemalja sa najnižim BDP-om po glavi stanovnika.

“Mi bilježimo pad industrijske proizvodnje, pad zaposlenosti i već možemo govoriti o recesiji”, rekao je Aćić.

U kompaniji Destilacija Teslić koja kao glavnu sirovinu koristi drvo, kažu da se već nalaze u problemu te da će u slučaju povećanje plate na 1.050 KM morati otpustiti 230 radnika.

Zoran Škrebić, direktor Destilacije rekao je da je prosječna plata u ovoj kompaniji 1.064 KM, plus 100 KM toplog obroka, te da je ta plata rasla za 36 posto. Troškovi plata u ovoj firmi su 4,4 miliona KM, od čega 1,5 miliona KM ode na troškove i doprinose.

“Imali smo rast cijena sirovina, rast cijena električne energije 46 posto. Kakva će cijena ogrevnog drveta biti ako plata bude 1.050 KM, pošto će i oni morati dizati plate. Očekujemo da će 2024. godina biti teža, nemamo potpisan nijedan ugovor i traži se smanjenje cijena proizvoda za 15 do 20 posto. Naša minimalna plata u slučaju povećanja na 1.050 KM biće 1.336 KM, a prosječna plata je sada 1.164 KM. Tu matematike nema i od 320 radnika moramo otpustiti 230 da bi opstali”, rekao je Škrebić.

I ostali poslodavci istakli su da će posljedice rasta minimalne plate na iznos 1.050 KM biti velike, od rasta cijena do otpuštanja radnika. Takođe rast minimalne plate doveo bi i do rasta cijena hrane i usluga, ali i pada izvoza.

Neđo Trninić, bivši ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske I vlasnik fabrike za pocinčavanje iz Srebrenice rekao je da je to što se predlaže nemoguće.

“Naša proizvodnja je usluga za treća lica. Vrlo optimistično ste rekli da bi bilo ugašeno 20.000 radnih mjesta”, rekao je Trninić, dodajući da nije tačno da poslodavac ne da platu, već ne može.

On je kritikovao i rast cijena struje navodeći da se mora voditi računa i o Federaciji gdje poslovni partneri imaju jeftinije cijene te odlaze tamo.

Trninić je naglasio i da ne može portir imati približnu platu inžinjera i vkv majstora.

“Moja firma svaki mjesec ima 180 do 220 ljudi na bolovanju. Kako da ljudima koji zloupotrebljavaju bolovanje podignem minimalnu platu na 1.050, time bi se podigao i broj bolovanja”, rekao je Radenko Bubić iz kotorvaroškog “Dermala”.

Kako kaže, povećanjem minimalne plate na 1.050, njegova firma imala bi povećanje ukupnih troškova za pet miliona KM na godišnjem nivou.

“Istovremeno, pad potražnje za modnom obućom je 30 posto, a u namjenskoj industriji je 15 posto”, dodao je on.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, rekao je da bi minimalna plata od 1.050 KM izazvala veliki broj problema od toga da bi došlo do rasta cijena za najmanje deset posto, zatim otpuštanja najmanje 20.0000 radnika, pad izvoza itd.

“Tražimo od Vlade Republike Srpske da odluku o minimalnoj plati donese najdalje za sedam dana, a ne da se to odugovlači do Nove godine”, rekao je Trivić dodajući da je njihov prijedlog da minimalna plata bude 750 KM.

On je rekao da je priča o minimalnoj plati već napravila probleme na relaciji poslodavac-radnik jer od poslodavca se već očekuje da to urade.

“Najgora poruka je da će neko dekretom reći kolika je plata”, rekao je Trivić.

On je istakao da su obaveze na minimalnu platu dodaju topli obrok i prevoz i da je sad minimalna plata 950 maraka.

“Vlada kroz minimalnu platu je dobijala veća sredstva i taj efekat se već potrošio. Vlada ovu priču gura zbog povećanja prihoda i nije spremna da se bori protiv sive ekonomije”, rekao je Trivić dodajući da budžetske prihode treba povećati ali ne na ovaj način.

On je rekao da poslodavci traže da se oporezuje i dividenda jer bi to demotivisalo poslodavce da ide u sivu zonu.

“Nije dobro što se premijer nije pojavio, imao bi šta naučiti”, rekao je Trivić dodajući da misli da premijer ne bi trebao potpisati odluku o minimalnoj plati od 1.050 KM.

Svetozar Petković iz kompanije “Tropik” rekao je bi da novac za rast plata ne bi imali odakle nadoknaditi nego kroz povećanje maloprodajnih cijena.

Kako je rekao, cijene bi porasle u prosjeku oko deset posto i to u vrijeme kada se konačno malo primirila situacija.

Višković: Najbolje da se dogovore poslodavci i sindikat

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković održao je danas sastanak u Banjaluci sa predstavnicima Privredne komore Republike Srpske koje je predvodio predsjednik Pero Ćorić.

U otvorenom razgovoru, kako se ističe u saopštenju Vlade Republike Srpske, Višković je istakao da je važno da se i dalje nastave razgovori o iznosu najniže plate, te da bi najbolje rješenje bio dogovor između poslodavaca i sindikata. On je naglasio da je Vlada spremna podržati njihov zajednički dogovor.

Premijer Višković je istakao da se trenutno stanje analizira, te da će se na osnovu dobijenih parametara i postupati.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This