Postoje dugovi u prinudnoj naplati i stečaju (VIDEO)

Postoje dugovi u prinudnoj naplati i stečaju (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja po hitnom postupku čiji je cilj da se stvori stimulativni pravni osnov za efikasniju naplatu potraživanja koja Srpska ima prema dužnicima po osnovu glavnog poreskog duga.

Ministar finansija Srpske Zora Vidović pojasnila je u završnom obraćanju u parlamentu Srpske da postoje dugovi u reprogramu, prinudnoj naplati i stečaju.

Ona je navela da se predloženo zakonsko rješenje odnosi na dug u reprogramu koji poreski obveznik uredno plaća, ali ima problem zbog visoke kamate zbog čega Vlada Republike Srpske želi da im omogući da im se ta kamata otpiše.

„Oni koji neredovno plaćaju reprogram idu u prinudnu naplatu i na njih se ovaj zakon ne odnosi“, pojasnila je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, Poreska uprava Republike Srpske godišnje podnese 30 do 35 prijava o utaji poreza.

Vidovićeva je podsjetila da je u toku epidemije virusa korona bio stavljen moratorijum na plaćanje reprograma.

Ona je rekla da Vlada Republike Srpske ne želi kamatama da guši poreske obveznike koji redovno izmiruju rate za reprogram.

Govoreći o radu Poreske uprave, ona je navela da se aktivnosti Uprave uvijek mogu poboljšati.

„Poreska disciplina je mnogo bolja nego što je bila, pogotovo nakon uvođenja novog sistema naplate poreza“, rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva je istakla da postoji takav sistem za naplatu da nema potrebe da neko bude dužan, jer se automatski sve bilježi.

Ona je naglasila da kada privredni subjekat ode u prinudnu naplatu teško je taj proces do kraja završiti, a pogotovo kada je riječ i o stečaju.

(Srna)

CATEGORIES
Share This