Poražavajuća slika u BiH: U siromaštvu živi 33.000 djece

Poražavajuća slika u BiH: U siromaštvu živi 33.000 djece

U Bosni I Hercegovini živi više od 33.000 djece čiji roditelji nemaju dovoljno prihoda za izdržavanje, a od toga skoro 12.000 maloljetnika je iz Republike Srpske.

Na ove poražavajuće podatke upozorili su Ombudsmani za ljudska prava BiH u specijalnom izvještaju o zbrinjavanju djece bez roditeljskog staranja koji je nedavno objavljen. Analizirani podaci su iz 2021. godine.

Ombudsmani naglašavaju da je siromaštvo jedan od najznačajnijih uzroka kršenja prava djeteta u BiH. Siromaštvo, ističu, dovodi do socijalne isključenosti djece, što za posljedicu ima nedostupnost obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, značajnijoj afirmaciji potencijala djece, nemogućnosti zaposlenja njihovih roditelja, a što može da dovede i do transgeneracijskog siromaštva, tj. reprodukcije siromaštva u okviru iste porodice.

Ukazali su i na zabrinjavajući broj djece u BiH koja se nalaze u stanju socijalne potrebe, što zahtijeva uključenost svih nadležnih organa radi njihove zaštite.

– Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS za 2021. godinu 16.262 djece je bilo ugroženo porodičnom situacijom, bez roditeljskog staranja je 316 djece, 55 djece je napušteno od roditelja, 157 djece je roditelja spriječenih da obavljaju roditeljsku dužnost i 24 djece roditelja lišenih roditeljskih prava. Dalje, 11.835 je djece roditelja koji nemaju dovoljno prihoda za izdržavanje, 958 je djece zanemareno i zlostavljano od strane roditelja, za 2.482 djece razvoj je ometen porodičnim prilikama, a 671 dijete je vaspitno zanemareno – navodi se, između ostalog, u specijalnom izvještaju.

JAVNA KUHINJA ZA BEBE

U Bratuncu postoji jedina javna kuhinja za bebe u BiH, a trenutno je u toku akcija prikupljanja 1.000 kašica za najmlađe. Udruženje “Obraduj nekoga” pokrenulo je u oktobru humanitarni broj 17057, a pozivom donirate dvije marke za nabavku hrane, prije svega mlijeka za bebe.

– BiH spada među 20 najsiromašnijih zemalja svijeta. U siromaštvu, najviše ispaštaju djeca – poručuju iz Udruženja.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This