Poljoprivrednici: Povećajte cijenu pšenice ili idemo na ulicu

Poljoprivrednici: Povećajte cijenu pšenice ili idemo na ulicu

Semberski poljoprivrednici traže da otkupna cijena ovogodišnje pšenice dobrog roda i kvaliteta bude 43 feninga po kilogramu, a mlinari trenutno nude do 35 feninga. Traže sastanak sa predstavnicima svih institucija u RS i BiH njima, da pronađu rješenje. U suprotnom, najavljuju proteste.

„Pisanim putem obratićemo se svim institucijama i u Republici Srpskoj i na nivou BiH, tražimo sastanak sa svima njima, da vidimo da li ima nade za semberskog poljoprivrednika“, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić nakon sastanka sa predstavnicima Skupštine grada.

Ističe da su poljoprivrednici u suprotnm prinuđeni da pšenicu povuku iz mlinova.

„Krajnja mjera je izlazak na ulicu“, rekao je Bakajlić.

Da li ima nade za semberskog seljaka, poljoprivrednici su pitali i gradonačelnika Bijeljine Ljubišu Petrovića koji im je obećao punu podršku.

“Ovi koji izbjegavaju razgovore treba da se dozovu pameti da se na sastanku razgovara o tome, a ne da se prave nevješti. U najvećoj žitnici
Republike Srpske na djelu se treba pokazati da se štiti domaća proizvodnja.

Ne treba se o tome razgovarati samo deklarativno, da se Bijeljina ne spominje u kontekstu samo kada se iz Bijeljine nešto treba uzeti, a kad treba Bijeljini nešto doprinjeti I vreatiti da zaobilaze Bijeljinu I da se prave nejvješti”, rekao je Petrović.

Poljoprivrednici su institucijama dali rok od 10 dana da dođu u Bijeljinu i organizuju sastanak, u spuprotnom kreću sa represivnim mjerama.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This