Podmirivanje stranačkih apetita pred izbore

Podmirivanje stranačkih apetita pred izbore

Nadzorni odbor Pošta Republike Srpske nedavno je imenovao dva nova izvršna, tako da ovo javno preduzeće sada ima šest izvršnih direktora. Da li su brojni rukovodioci i izvršni direktori u javnim preduzećima zaista neophodni na tim pozicijama ili se radi o podmirivanju stranačkih apetita

Nove visoke  pozicije za stranačke kadrove. Dosadašnji izvršni direktori u Poštama Srpske ostaju na funkcijama, ali će dva resora biti podijeljena, pa će se na taj način njihov broj povećati. Nove pozicije namijenjene su kadrovima SNSD-a i Ujedinjene Srpske. Svoje kadrove na ovim pozicijama već imaju i Demos i Scijalistička partija.

„Klasična podjela plijena, apsolutno ne postoji potreba za tolikim brojem izvršnih direktora, nego je to političko i partijsko uhljebljavanje ljudi koji na neki način žele da namire svoje koalicione apetite. I to iz dana u dan raste i svako javno preduzeće kada pegledate kakvo je bilo prije 15-ak godina, ima mnogo više izvršnih direktora i pozicija koje su dobro plaćene i koje podmiruju njihove unutarstranačke dogovore i podjelu plijena koja nema više nikakve granice“, smatra predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Nove direktorske pozicije su obezbijeđene tako što će resor za informaciono-komunikacione tehnologije, razvoj, prodaju i marketing biti razdovjen na dva. Resor za poštanske i šalterske poslove se takođe dijeli na dva nova resora. Zaista je nejasno kako će ovaj potez doprinijeti poboljšanju poslovanja Pošta Republike Srpske, pitaju se u nevladinom sektoru.

„Ono što smo kroz jednu analizu koju smo radili u ranijem periodu utvrdili jeste da su u tom preduzeću već nekoliko godina prisutne negativne tendencije kroz poslovanje dakle oni iskazuju značajne gubitke. Od preduzeća koje je poslovalo pozitivno postalo je preduzeće koje je teret za javne finansije odnosno koje se subvencioniše iz budžeta“, kaže Srđan Traljić iz organizacije Transparensi BiH.

U ovom, ali i većini drugih javnih preduzeća, kažu ekonomisti postoji realna potreba za 3 izvršna direktora: za tehnička pitanja, finansijsko-ekonomske poslove i direktor za pravna i kadrovska pitanja. Brojka od 6 ovakvih pozicija, posljedica je prvenstvenog vođenja računa o stranačkim potrebama, umjesto da prioritet bude javno preduzeće.

„Prvo se utvđuju kadrovi i potrebe za rješavanje funkcionera vladajuće koalicije, a onda se radi organizacija unutar preduzeća i često se izmišljaju nepotrebna radna mjesta“, smatra ekonomista Milenko Stanić.

U međuvremenu su i predstavnici Investiciono-razvojne banke Republike Srpske kritikovali Pošte zbog prekomjernog zapošljavanja. Iz IRB-a je na sjednici gdje je razmatran izvšetaj o radu Pošta u prošoj godini poručeno da je broj radnika povećan za 124 i da ih sada ima 2 624 što je povećalo trošak radne snage za čak 10,8 miliona maraka.

„Banka skreće pažnju da ovdje nije riječ o zapošljavanju samo nova 124 izvršioca, budući da su mimo njih zaposlena i lica na mjesta radnika kojima je prestao radni odnos po različitim osnovama, tako da je ukupan broj novoprimljenih radnika 273. Ako se uzme u obzir da je broj usluga smanjen, posebno pismonosnih, nije jasno zašto je došlo do ovako masovnog povećanja broja radnika“, poručeno je iz IRB-a.

Na naše pitanje zašto su formirane nove pozicije za izvršne direktore, iz ovog javnog preduzeća odgovor nije stigao. Pošte Srpske su u prošloj godini ostvarile dobit od 2,9 miliona, međutim preduzeće svake godine dobija pomoć iz budžeta Republike Srpske.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This