Podgorički Standard: Kako Dodik preko Kaldere i Prointera na velika vrata ulazi u krupan biznis sa solarnim elektranama u Crnoj Gori!?

Podgorički Standard: Kako Dodik preko Kaldere i Prointera na velika vrata ulazi u krupan biznis sa solarnim elektranama u Crnoj Gori!?

U poslednje vrijeme česti su sastanci direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutina Đukanovića i direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luke Petrovića, najavljuje se zajednička saradnja i prokleti, a po svemu sudeći pali su i veliki  tajni dogovori iza kulisa o unosnim poslovima u oblasti energetike.

O tome pišu crnogorski mediji a podgorički list Standard je istraživao kako je firma Kaldera iz Laktaša, iza koje stoji Milorad Dodik a koju je 2019. godine kupio famozni PROINTER, dobila unosne poslove i Ugovore od Elektroprivrede Crne Gore na izgradnji solarnih elektrana. U nastavku pročitajte tekst i istraživanje o ovoj temi koji prenosim u cjelosti sa portala Standard.me.

test

     DODIK NA VELIKA VRATA UŠAO U ENERGETSKI SEKTOR CRNE GORE: Solar gradnja Elektroprivrede Crne Gore ozvaničila saradnju sa firmom sa crne liste SAD

EPCG Solar gradnja potpisala je juče ugovor o poslovno – tehničkoj saradnji sa kompanijom Kaldera iz Laktaša, čime je zvanično i na velika vrata omogućen ulazak kapitala i interesa Milorada Dodika, koji slovi za vlasnika iz sjenke ove energetske kompanije iz Banja Luke, čime je potrvđeno pisanje portala Standard o planovima Solar gradnje i Dodikove firme. Osim činjenice da je Milorad Dodik pod sankcijama Zapada, na toj listi se uz GP Krajinu nalazi upravo i firma Kaldera, zbog korupcije i poslovih malverzacija.

Kaldera je osnovana u aprilu 1994. godine kao proizvodno-uslužno preduzeće u sektorima elektroenergetike i telekomunikacija. Osnovna djelatnost Kaldere dvije i po decenije bila je proizvodnja uređaja za distribuciju i kontrolu električne energije. Ova kompanija je bila miljenik mnogih tendera i važila je godinama za jednu od najboljih u Srpskoj. No , prema pisanjima tamošnjih medija razlog zašto su pokupili sve moguće tendere leži u bliskim relacijama na papiru vlasnika ove firme Milenka Čičića, zvanog Mićo Kaldera i Milorada Dodika.

Javna tajna je da Dodika sa Čičićem veže dugogodišnje prijateljstvo i poslovna saradnja. Čičić je vlasnik Dodikovog omiljenog hotela Kaldera u Aleksandrovcu, u kojem je prvi čovjek SNSD-a često primao strane delegacije, ali i držao sastanke sa najužim stranačkim rukovodstvom.

Čičić je ujedno jedan od najvećih akcionara preduzeća Krajina, firme koja je izgradila desetine zgrada u Banjoj Luci. Prije nekoliko godina Čičić je u naselju Borik izgradio poslovnu zgradu koju je potom prodao Vladi Srpske, koja ju je kupila za novoformirani Privredni sud Republike Srpske. Dodik je Čičića okitio i Ordenom Njegoša prvog reda.

Kaldera company je dobijala milionske poslove od Vlade Srpske i milionske kredite Investiciono-razvojne banke RS-a. Ova kompanija je ujedno suvlasnik GP Krajina, firme koja bilježi nevjerovatne poslovne rezultate.

Zanimljive su malverzacije o kojima su pisali medji u Bosni i Hercegovini da je Republika Srpska preduzeće Hidroelektrane Bistrica prije 14 godina prodala firmi Kaldera company za 6,8 miliona KM, a prije tri godine ga je otkupila za oko 20 miliona maraka!

Zbog ovih i sličnih koruptivnih radnji Kaldera, ali i Čičićeva druga firma GP Krajina nalaze se na crnoj listi SAD. No, činjenica da se nalaze na crnoj listi SAD-a zbog korupcije nije zasmetala EPCG Solar gradnji i menadžementu, te kompanije da juče sa Kalderom potpiše ugovor o poslovno tehničkoj saradnji.

Čak šta više EPCG Solar gradnja je u juče medijima dostavljenom saopštenju, izrazila veliko zadovoljstvo što su sa tako ”RENOMIRANOM” firmom potpisali ugovor o saradnji.

Znajući sve ovo možemo samo konstatovati da je ovaj sklopljeni ugovor rezultat predanog rada čitavog menadžmenta Solar Gradnje i svih zaposlenih i da kako smo već ranije rekli napredujemo krupnim koracima da budemo lideri po pitanju solarne energije i u samom regionu’’, naveli su između ostalog iz EPCG Solar Gradnje.

U cijeli priču uvukli su i ministra Sašu Mujovića koji im je ranije predložio da izađu na tržište što su oni očigledno shvatili kao poziv da se formalizuje ono što su i ranije planirali, a to je saradnja sa Miloradom Dodikom i firmom Kaldera, iako ministar Mujović nijednom rečenicom nije pomenuo tu firmu i saradnju sa njima.

No, to je bila samo prilika da EPCG Solar gradnja sprovede svoj naum od ranije i poveže se sa Kalderom, te su od svih mogućih većih tržišta oni izabrali baš tržište Republike Srpske.

Na ovaj način je omogućeno ulazak kapitala i interesa Milorada Dodika i to direktno u crnogorski energetski sektor, istog Milorada Dodika koji je pod sankcijama i SAD i EU i Velike Britanije.

MINISTARSTVO ENERGETIKE NEMA INFORMACIJE DA JE KALDERA VLASNIŠTVO MILORADA DODIKA

Iz ministarstva energetike na pitanja portala Standard o vezama sa Kladere sa Miloradom Dodikom kažu da nemaju informacije da je ta kompanija u Dodikom vlasništvu, te da to nisu zvanični podaci koje je, prilikom potpisivanja ugovora, javno prezentovala EPCG Solar gradnja d.o.o.

Ministarstvo energetike i rudarstva se na neki nalin ogradilo od potpisivanje ovog ugovora rekavši da “podržavaju sve poteze kompanija koje vode boljem tržišnom pozicioniranju, regionalnom plasmanu i konkuretnosti, ali sigurno neće podržati nijedan potez koji dovodi u pitanje našu evropsku agendu”,

Nebojiša Vukanobić. info

CATEGORIES
Share This