Planiraju da ograniče marže na hljeb: Da li će Vlada konačno građanima Srpske obezbijediti jeftiniji zalogaj

Planiraju da ograniče marže na hljeb: Da li će Vlada konačno građanima Srpske obezbijediti jeftiniji zalogaj

Vlada Srpske priprema uredbu kojom bi trebalo da budu regulisane cijene osnovnih životnih namirnica, prije svega pekarskih proizvoda, a planirano je ograničenje marže na hljeb.

UVladi i udruženjima za zaštitu potrošaća kažu da se povećanje iznosa minimalne plate zloupotrebljava za neopravdano povećanje cijena robe, proizvoda i usluga.

Da bi zaštitili građane i spriječili zloupotre, inspektori će pojačati kontrole cijena.

Cijene hljeba, peciva i ostalih proizvoda u većini pekara veće su za 10 do 20 pfeniga, iako još nije prošlo ni mjesec dana od stupanja na snagu odluke o minimalcu od 900 maraka. Razliku u cijenu primijetili su i građani. Od svih proizvoda kažu, najviše su poskupjeli prehrambeni.

Određeni proizvodi za kratko vrijeme poskupjeli su od 10 do 20 odsto, kažu iz Udruženja za zaštitu potrošača. Imali su već određenih žalbi građana da su pojedini proizvodi, samo dva dana nakon što je donesena odluka o minimalcu, poskupjeli.

Minimalac i hljeb

– Vidimo da su poskupjeli određeni pekarski proizvodi. Mi ih od poskupljenja ne možemo zaštiti, ali Vlada je donijela dobru mjeru – smatra Јovan Vasilić, Udruženje za zaštitu potrošača “Zvono” Bijeljina.

Iz Ministarstva trgovine poručuju da je u pripremi uredba koja bi prvenstveno trebalo da reguliše maržu na hljeb.

– U narednom periodu kreirati određene mjere,određene nove uredbe koje će se odnositi samo na hljeb,ne na sve pekarske proizvode,jer smatramo da hljeb treba da bude sa što jeftinijom cijenom – rekao je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

U Vladi jasni – povećanje minimalaca je imalo za cilj da spriječi sivu zonu, a ne da služi kao „mamac“ za pojedine kako bi se preko radnika za kratko vrijeme obogatili.

Višković: Kome trebaju radnici

RADOVAN VIŠKOVIĆ SA KAPOM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Ovdje ima jedan dio javnih preduzeća iz sfere komunalne djelatnosti o kojima moramo donijeti vrlo brzo odluku oni su najviše pogođeni tim podizanjem minimalca, a što se tiče drugih mnogi nisu ali koriste situaciju. Radnici prije svega trebaju njima, pa onda Vladi i Republici Srpskoj – istakao je Radovan Višković predsjednik Vlade Republike Srpske.

Zora Vidović, ministarka finansija Republike Srpske, kaže da je potrebno zaštititi radnike.

– Јer, treba preživjeti u ovome vremenu sa ovakvim neopravdanim povećanjem cijena. Mi inače imamo malo radnika pogotovo određenih zanimanja,i poslodavci bi trebalo da te radnike zadrže – dodala je ona.

Iz Vlade u narednom periodu najavljuju još rigoroznije inspekcijske kontrole.

U prošloj godini izrečeno je, kažu, više kazni nego u prethodnih šest godina. Od ukupno 1.558 kontrola, nepravilnosti su utvrđene u 568 slučajeva. Inspektori su kontrolisali poštovanje propisanih marži u trgovačkim lanacima, piše RTRS.

RTRS

CATEGORIES
Share This