Ostali bez zgrade, profesora i studenata

Ostali bez zgrade, profesora i studenata

Od sjaja do očaja. Nekada prestižna visokoškolska ustanova u BiH, Slobomir P Univerzitet ostao je bez zgrade, bez žiro računa, profesora i studenata gotovo da i nema, ali još ima akreditaciju.

“Nažalost tamo kad prođete pored Slobomir univerziteta niti ćete vidjeti nastavnika ni studenta, a taj fakultet je prije godinu, možda nešto više dobio akreditaciju. To je apsurdno.”, kaže za BN univerzitetski profesor Stevo Pašalić.

U apsurdnoj situaciji su duže vrijeme preostali studenti, koji vape za pomoć. Oni su se obratili studentskim aktivistima Akreditovane visokoškolske ustanove priznate diplome kojima Centri civilnih inicijativa pružaju podršku.

“U tim obraćanjima su iskazali svoju ljutnju što moraju da traže profesore kada treba da ovjere semestre, da nastave i nema, da je onlajn nastava, da asistenti rade na nekoliko predmeta i druge probleme su nam iznosili.”, priča Ljubinko Đurić, koordinator CCI.

“Imamo osjećaj da su svi digli ruke od nas. Sumnjamo da nadležni u ministarstvu i inspekcijama, ako ne stoje iza nezakonitosti rada Slobomir P Univerziteta  i ako nisu involvirani u njih, svjesno žmure za očigledne nepravilnosti.

Jer, da ih zanima, izvršili bi vanredni inspekcijski pregled ili da su samo “zavirili” na zvaničnu internet prezentaciju Univerziteta, vidjeli bi da tu nešto ne štima i da ne postoji način da se informišemo o predavanjima ili da dobijamo druge relevantne informacije kao na drugim fakultetima.”, navodi se u studentskom pismu.

Nakon bezuspješnih poziva na brojeve telefona oglašene na sajtu Slobomir P Univerzittea došli smo i lično da se uvjerimo da li univerzitet radi, da li ima studenata i zaposlenih?

Na fakultetu smo zatekli tek dva radnika koji su nam rekli da nam ne mogu davati bilo kakve informacije da nemaju takva ovlašćenja i da se za sve obratimo rektoru. Međutim rektor nije tu, a rečeno nam je da je u Beogradu.

Nismo uspjeli da dođemo do njega. Ono što se može reći o Slobomir P Univerzitetu jeste da je ovo prva privatna visokoškolska ustanova u Republici Srpskoj. 2012. godine  brojao je čak 1.053 studenta, a prema podacima iz 2022. godine bilo ih je tek 258 i 45 zaposlenih i u Bijeljini gdje je centrala i u Doboju gdje imaju izdvojeno odjeljenje.

Staust ovog univerziteta upitan je iz više razloga.

“Iz razloga što su objekti u kojima izvode nastavu prodati. Poznato je da je u Doboju zgradu u centru grada kupila firma iz Foče Pavgord,a zatim je za 12.000.000 KM preprodao GU Doboj i tu je sad sjedište GU Doboj.

Studentima ili fakultetu su ostavili jedan sprat, međutim mi tu nismo našli nikoga kad smo pokušali da nađemo te studente.”, navodi Ljubinko Đurić koordinator Centara civilnih inicijativa.

U jedinstvenom registru Centralne banke BiH saznali smo da univerzitet nema aktivnih računa i da je posljednji blokiran 23.02.2023. godine. Nemaju objekte u svom vlasništvu, iako po zakonu visokoškolska ustanova koja nema sopstveni prostor ne može obavljati poslove.

Očigledne nepravilnosti inspekciji je prijavio profesor Stevo Pašalić, koji je kratko predavao na ovom univerzitetu.

“Međutim nisam vidio kod njih volju da se to riješi, jer ne možete reći da vam je rektor vanredni profesor, a ne redovni i da inspekcija kaže mora neko biti rektor. Da je to bilo na javnim univerzitetima inspekcija bi sve to poništila.”, izjavio je  Pašalić.

U registrima se za Slobomir P Univerzitet i dalje, kao odgovorno lice, vodi pokojni Slobodan Pavlović, koji je naveden i kao lice za zastupanje. Objašnjenje za sve navedeno tražili smo od resornog ministartsva, ali do zaključenja priloga nismo dobili odgovor.

Važno je reći da je od 48 univerziteta u BiH 8 javnih, a 40 privatnih. Upravo su privatni fakulteti za koje se sumnja da su prodavali diplome bili predmet akcije “Klaster”, a među njima i Slobomir P Univerzitet, ali je istraga još bez epiloga.

Piše: Rtvbn

CATEGORIES
Share This