Organizovani kriminal u FBiH: 23 osobe uhapšene

Organizovani kriminal u FBiH: 23 osobe uhapšene

– Pripadnici MUP-a Кantona Sarajevo uhapsili su 23 lica koja se sumnjiče za organizovani kriminal, neovlašteni promet velike količine droge, pranje novca i druga krivična djela.

Iz Uprave policije MUP-a Кantona Sarajevo večeras je saopšteno da su ova lica uhapšena u akciji kodnog naziva „Blek taj dva“, koja je sprovedena pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH i Obavještajno-bezbjednosnom agencijom.

U okviru predmeta „Blek taj dva“ prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija, a u aktivnostima koje se provode međunarodnu podršku su pružile agencije FBI, DEA i Evropol.

Na više od 30 lokacija na području Кantona Sarajevo izvršeni su pretresi stambenih objekata, motornih vozila, te prostora pravnih subjekata. Pronađena je i izuzeta značajna količina predmeta od interesa traženih naredbom Suda BiH.

Svi uhapšeni su na kriminalističkoj obradi u službenim prostorijama Uprave policije MUP-a Кantona Sarajevo.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Кantona Sarajevo, pod nadzorom tužioca Tužilaštva BiH, nastavljaju rad na ovom predmetu.

U saopštenju MUP-a Кantona Sarajevo navedeni su inicijali uhapšenih lica, a federalni mediji prenose da su uhapšeni šef specijalne policije Federalne uprave policije /FUP/ Mustafa Selmanović i sarajevski biznismen Gordan Memija, nekoliko specijalaca ili bivših pripadnika FUP-a i vršilac dužnosti direktora FUP-a Vahidin Munjić.

(Srna) Foto: Avaz

CATEGORIES
Share This