Održavanje IZIS-a poskupjelo za 400.000 maraka

Održavanje IZIS-a poskupjelo za 400.000 maraka

– Fond zdravstvenog osiguranja RS povećao je izdvajanja za održavanje Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) za oko 400.000 KM na godišnjem nivou.

To je predviđeno nedavno usvojenim izmjenama plana nabavki FZO.

Naime, prvobitnim planom javnih nabavki Fonda za 2024. godinu za održavanje IZIS-a bilo je predviđeno 680.000 KM bez PDV-a odnosno 795.600 sa PDV-om.

Međutim, nedavno je došlo do promjene plana javnih nabavki, pa su u Fondu odlučili da se redovno održavanje IZIS-a obezbijedi kroz trogodišnji ugovor, a za te namjene će biti izdvojeno 3,2 miliona KM bez PDV-a ili 3,75 miliona sa pripadajućim porezom.

To znači da će se na godišnjem nivou za ove namjene izdvajati oko 1,2 miliona KM, što je oko 400.000 KM više od prvobitnog plana.

Na pitanje zbog čega je došlo do povećanja izdvajanja za održavanje IZIS-a, u FZO RS kažu da će ovom izmjenom pored redovnog održavanja IZIS-a biti uvršetene dodatne usluge koje ranijim planom nisu bile obuhvaćene.

„Tačnije, ugovorom o implementaciji IZIS-a je u garantnom periodu do 13. avgusta ove godine obuhvaćeno samo korektivno i adaptivno održavanje. U proteklom vremenskom periodu koliko primjenjujemo IZIS naišli smo na potrebu unapređenja praktičnog dijela primjene sistema kako bi korisnicima olakšali njegovu primjenu, ali i otvorili prostor za dodatnu nadogradnju“, objasnili su u Fondu.

Tvrde i da će kroz tu nabavki pored redovnog održavanja IZIS-a biti obuhvaćena nadogradnja i izrada novih aplikacija, nadogradnja baze podataka, održavanje serverskih, mrežnih i sigurnosnih uređaja koji će, kako su naveli, „dodatno unaprijediti sam sistem“.

„Na ovaj način će se osigurati efikasnost, jer će se jednom nabavkom obezbijediti održavanje kompletnog sistema IZIS-a, a vjerujemo i da ćemo izbjeći i više pojedinačnih nabavki i eventualne rizike oko usaglašavanja potreba sa različitim održavaocima sistema zbog pojedinačnih nabavki“, naveli su za CAPITAL u Fondu.

Podsjećamo, IZIS je plaćen 26 miliona maraka kompanijama MMSCode i Lanaco koje su radile na njegovom kreiranju i implementaciji. Kompletan razvojni put IZIS-a pratili su problemi, od previsoke cijene, sumnjivih nabavki te loše realizacije.

Od prvog dana sistem se pokazao kao neefikasan i neprilagođen doktorima koji su mjesecima negodovali zbog komplikacija i neuvezanosti sa drugim zdravstvenim ustanovama. I danas su van IZIS-a ostali UKC RS i Institut za javno zdravstvo RS.

IZIS je krajem prošle godine bio na meti hakerskog napada zbog čega je cijeli sistem ove godine više bio van funkcije nego što je bio dostupan medicinskim radnicima u zdravstvenim ustanovama Srpske.

(Capital) Foto: BN

CATEGORIES
Share This