„Odrasli ljudi, otpali od Boga, bez griže savjesti ubijaju desetine hiljada djece“ Božićna poslanica poziva na molitvu za djecu i sve ljude, a posebno za Srbe na kosmetu

„Odrasli ljudi, otpali od Boga, bez griže savjesti ubijaju desetine hiljada djece“ Božićna poslanica poziva na molitvu za djecu i sve ljude, a posebno za Srbe na kosmetu

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije pozvali su u Božićnoj poslanici na usrdnu, pokajničku i očišćujuću molitvu za sve ljude i narode na Zemlji, za djecu i sve Srbe, a posebno za napaćeni, ali uspravni, vjerni i hrabri srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Molimo se za mir svuda na svetu, apelujemo na vas da se borite za svetinju braka i porodice, a naročito za uzrastanje dece u strahu Gospodnjem, što znači u pobožnosti i čestitosti, a ne u robovanju, samoživosti i bolestima zavisnost ističe se u poslanici SPC, koju je pročitao patrijarh Porfirije.

Srpskom narodu je upućen poziv da Badnje veče proslavi u porodičnom krugu sa djecom, u duhu vjekovne tradicije srpskog naroda, uz Badnjak, u atmosferi koja će podsjetiti na ubogu Vitlejemsku pećinu, u kojoj se na beskrajno smiren način rodio Car slave i bio položen u obične jasle, umjesto u kolijevku.

-Jer za njega, Boga koji je s nama, ne bejaše mjesta u ljudskim gostionicama onog vremena, kao što ga ni danas nema, ne samo u savremenim hotelima, nego i u nekim ljudskim srcima – navodi se u tekstu.

Patrijarh Porfirije
FOTO: P. V. / RINGIER

U poslanici se ističe da je Bog Isus rođen kao dijete, te da u svakom čovjeku do kraja ovozemaljskog života živi dijete, kao i da je otkrovenje Božije, preko Hrista upućeno upravo djetetu u svakom čovjeku, jer dijete sluša, čuje i duhovnom intuicijom razumije ono što odrasli ljudi niti čuju, niti razabiru.

Dete u nama zahvalno odgovara Bogu za radost Božića, za koju opterećeni, cinični, ogrehovljeni svet odraslih više nije sposoban. Čast izuzecima – naglašava se u poslanici. Ističe se i da se jedino još djeca ne čude tome što je Bog sišao u svijet u liku bogodjeteta, čiji lik svijetli do danas sa svetih ikona, otkrivajući tajnu vječnog djetinjstva Božijeg.

-Gospod poručuje – budite kao deca. Ako to poslušamo, shvatićemo tajnu rođenja i radost Božića – navodi se u poslanici. Dodaje se da se Isus istinski može voljeti samo ako je neko dušom i srcem dijete.

-Isus ne želi da ga se bojimo, on ulazi u srca naša i osvaja ih, ali ne strahom, nego isključivo ljubavlju. On nije car judejski, nego nebeski, bogočovek koji nije došao u svet da gospodari, nego da svima bude sluga i sebe da žrtvuje za život i spasenje sveta. Ne vidi u nama robove i sluge nego malu braću. NJega, bogodete, istinski možemo voleti samo kada smo dušom i srcem deca. Srećom, odrastao čovek je sposoban da se vrati detinjstvu, kada zavoli i čezne za detinjstvom, njegovom slobodom, iskrenošću i radošću – navodi se u poslanici.

U poslanici se navodi da je dijete bez roditeljske ljubavi, brige i zaštite bespomoćno, jer ne može da živi samo, bez porodice i bez ljubavi, te dodaje da je i Bogomladenac Isus po ljudskoj prirodi bio bespomoćan, ugrožen mržnjom i smrtnom prijetnjom odmah po rođenju.U poslanici se ukazuje na to da se danas i u svijetu i kod nas može vidjeti da odrasli ljudi, otpali od Boga, bez griže savjesti ubijaju desetine hiljada djece.

Nije važno čija su to deca, palestinska, arapska ili jevrejska, ruska ili ukrajinska. Ili neka druga, među njima i srpska deca. Samim tim što su deca, ona pripadaj Gospodu životodavcu i promislitelju, ali i svima nama, vaseljenskoj porodici zvanoj čovečanstvo – naglašava se u poslanici. U poslanici se ukazuje i na zlokobnu činjenicu da su odrasli uspjeli da stvore društvo u kojem je sve više i djece nasilnika, i djece zločinaca.

-Primera je mnogo u Americi, Evropi, ali, nažalost, i u sred Beograda, o čemu škola `Vladislav Ribnikar` dovoljno govori – napominje se u poslanici.

Podsjeća se na događaj rođenja Isusa Hrista, što je zabilježio rimski popisivač, koji je popisao prvo Josipa i Mariju, a potom i dijete po imenu Isus, ne sanjajući da novorođeno dijete, njegovo neobično ime Isus, što znači spasitelj, predstavlja najveći dar Neba Zemlji.

-Bog dete Hristos se rodi, kakvo čudo, kakva tajna, kakva blagovest i radost. Majka svih naših radosti – navodi se u poslanici SPC, uz čestitke svima i ovog Božića, kao i nastupajuće Nove godine, sveradosnim božićnim pozdravom – Mir Božiji, Hristos se rodi.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This