OC „Jahorina“ vapi za još 29 miliona KM za otplatu kredita

OC „Jahorina“ vapi za još 29 miliona KM za otplatu kredita

“Olimpijski centra Jahorina objavio je javni poziv za upis i uplatu šeste emisije redovnih akcija javnom ponudom preko koje će pokušati prikupiti 29 miliona maraka.

Upis i uplata počinje 20. juna i trajaće 30. dana, odnosno do 19. jula, a pravo preče kupovine imaju vlasnici redovnih akcija odnosno Republika Srpska i njene institucije i fondovi.

Nakon što iskoriste to pravo preostali iznos emisije biće predmet javne ponude na Banjalučkoj berzi.

Inače, kako se navodi u prospektu, u OC Jahorina očekuju da će minimalno 80 odsto akcionara iskoristiti svoje pravo te da neće doći do razvodnjavanja vlasničke strukture nakon okončane emisije.

Prikupljeni novac će se iskoristiti za plaćanje obaveza.

“Prikupljena sredstva će biti korištena za otplatu finansijskih obaveza – kreditnih obaveza i obaveza po emitovanim hartijama od vrijednosti. Očekivani efekti investiranja su zadržavanje tržišne pozicije i podizanje nivoa kvaliteta proizvoda i usluga”, navodi se u prospektu.

Inače, u ovom dokumentu se budući vlasnici upozoravaju na brojne rizike.

Kao primjer se navodi činjenica da “OC Jahorina” nikada nije isplaćivala dividendu, da nema usvojenu politiku isplate dividende niti da ima u planu da to radi u budućnosti.

Tu je i rizik likvidnosti akcija, gdje postoji opasnost da se one neće moći prodati po tržišnoj cijeni.

“Postoji mogućnost da će imalac akcija biti primoran prodati finansijski instrument po cijeni nižoj od tržišne, te potencijalno ostvariti gubitak. Imajući u vidu da trenutno ne postoji potražnja za akcijama emitenta, a da je posljednje trgovanje na Banjalučkoj berzi ostvareno sredinom 2021. godine, uprava navedeni rizik procjenjuje kao srednji”, navodi se u prospektu.

Generalno, po pitanju poslovanja preduzeća, kao rizik se navodi nedovoljna količina snijega na skijalištima što može smanjiti turističku ponudu, kao i toplo vrijeme ili prekomjerne kiše koje se mogu negativno odraziti na sezonu.

U OC „Jahorina“ navode da je u cilju smanjenja tog rizika instaliran najsavremeniji sistem za proizvodnju vještačkog snijega pod svim uslovima bez obzira na temperaturu vazduha.

“Preko 80 odsto ski staza pokriveno je sistemima za vještačko osnježavanje”, napominju oni.

“OC Jahorina” je u prošloj godini prijavila dobit od nepunih 385.000 maraka, s tim da je u redovnom poslovanju napravljen manjak od 4,5 miliona KM.

Prema revizorskom izvještaju, ukupne finansijske obaveze OC „Jahorina“ su na kraju prošle godine iznosile gotovo 197 miliona maraka, a revizori su upozorili da preduzeće nije u mogućnosti da iz priliva od redovnog poslovanja izmiruje tekuće obaveze.

(Capital) Foto: BN

CATEGORIES
Share This