O projektima se i ne govori: Šta će biti od najavljenih mađarskih investicija?

O projektima se i ne govori: Šta će biti od najavljenih mađarskih investicija?

Velike najave o investicijama Mađarske na području Republike Srpske ponovo su se čule nakon nedavne posjete Banjaluci mađarske delegacije koju je predvodio premijer Viktor Orban. Međutim, u danima nakon posjete, o najavljenim projektima se gotovo i ne govori.

Zato smo provjerili koliko su realna ova obećanja i ukoliko do realizacije dođe, pod kojim uslovima će Mađarska ulagati svoj novac?

Srdačan doček u Banjaluci, najviše odlikovanje Republike Srpske za Mađarskog premijera, a nakon toga Premijer Srpske sa mađarskim ministrom ekonomskog razvoja na sastanku dogovara saradnju na realizaciji i finansiranju tri projekta: izgradnja vjetroelektrane Hrgud, prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci i solarnog parka Trebinje, međutim bez saopštavanja detalja.

„Zbog toga ulažemo značajna sredstva i napore u izgradnju obnovljivih izvora energije u kojima aktivno učestvuju i naši mađarski partneri“, rekao je Radovan Višković.

Projekte je ranije je trebalo da sufinansira Njemačka razvojna banka. Međutim zbog ponašanja vlasti Republike Srpske, došlo je do prekida realizacije tri projekta ukupne vrijednosti 105,3 miliona evra.

Njemačka je prvo privremeno zaustavila, a onda prošle godine trajno obustavila četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj. Radi se o izgradnji vjetroelektrane Hrgud kod Berkovića, dvije faze obnove hidroelektrane kod Trebinja i projektu zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci. Odmah nakon objavljivanja informacija o blokiranim projektima, vlast je krenula sa najavama da će novac za iste naći na drugim stranama. 02.03)

Kao glavne alternative za obustavljena njemačka sredstva, zvaničnici Republike Srpske ranije su navodili Mađarsku i Kinu. Novac iz Kine za ove namjene međutim nije došao, pa se od prošle godine najavljuje da isti stiže iz Mađarske.

„Imali smo i prije takvo obećanje i bilo je rečeno da će svi ti projekti biti nastavljeni sredstvima Mađarske ili nekog drugog i do toga nije došlo“, kaže predsjednik SDS-a Milan Miličević.

Ono što situaciju čini dodatno neobičnom, kažu u opoziciji, je i najava premijera Viškovića neposredno prije dolaska mađarske delegacije da će u narednom periodu Republika Srpska zajedno sa Mađarskom krenuti u kopanje rudnih odnosno mineralnih sirovina.

„Vidjeli ste i sami da je Višković rekao kako će se rudnik litijuma, kako je to dobro. Teška je finansijska situacija, Dodiku nedostaju novci. On je dobio novac od Mađara, a zazvrat mora da im da naše prirodne resurse“, kaže Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red.

Sve i da stigne novac iz Mađarske, pitanje je da li će Republika Srpska dobiti uslove kakve je nudila Njemačka?

„Da li će to biti privatni investitori koji bi se uključili u tu energetsku priču jer vjetroelektrane su svugdje isplativ biznis samo je šteta što mi nismo imali sredstva da to radimo, pa da razvijamo Elektroprivredu koja je inače u problemima a veliki je potencijal Republike Srpske“, smatra ekonomista Zoran Pavlović.

Tokom nedavne posjete mađarske delegacije u prvi plan su stavljane teze o prijateljskim odnosima i da Orban razumije probleme srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Ipak, kada se uzme u obzir sve teže finansijsko stanje u Republici Srpskoj, u potpunosti nije jasno da li je u pitanju geopolitika ili traganje za novcem koji Republici Srpskoj u sve većoj mjeri nedostaje?

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This