Novac glavni kamen spoticanja za prijem novih zemalja u EU

Novac glavni kamen spoticanja za prijem novih zemalja u EU

Proširenje Evropske unije za devet novih država, uključujući Bosnu i Hercegovinu bi bilo veoma izdašno za budžet organizacije, a mnogi smatraju da je upravo to glavni kamen spoticanja za prijem ovih zemalja.

Ovo bi značilo da se mnoge zemlje koje trenutno uživaju neto finansijske koristi EU-a pretvore u one koje zapravo daju novac.

Ogromna cijena proširenja otkrivena je dok 51 evropskih lidera dolazi u Granadu u Španiji na sastanak Evropske političke zajednice, gdje će raspravljati o sljedećim koracima za devet zemalja koji su u redu za pridruživanje EU-u.

„Sve države članice moraće plaćati više i primati manje iz budžeta EU mnoge države članice koje su trenutno neto primaoci postaće uplatioci“, stoji se u dokumentu Vijeća EU, prenosi Financial Times .

Ukrajina, daleko najveća od devet zemalja koje su prihvaćene kao potencijalni kandidati, imala bi pravo na 186 milijardi evra tokom sedam godina.

Članstvo u fazama kao rješenje?

Proširenje je postalo jedna od najhitnijih tema EU-a, a lideri se sastaju u petak kako bi razgovarali o tome kako usmjeriti raspravu o ključnim pitanjima uključujući budžet, broj mjesta u Evropskom parlamentu, budućnost zajedničke poljoprivredne politike i hoće li proširenje blok može nastaviti jednoglasnim glasanjem u određenim područjima.

Takođe se raspravlja treba li EU nastaviti s procesom u „dvije brzine“, dopuštajući državama članicama ulazak u blok u fazama.

Ranije ove sedmice, glavni diplomat EU-a, džuef Borelj, obrušio se na one koji su za postupni proces članstva, rekavši da bi to bilo nemoguće provesti.

„Članstvo je članstvo. Tačka“, rekao je na sastanku u Ukrajini.

Visoki diplomat rekao je za The Guardian da se očekuje da će budžet biti najspornija tema i da se mora riješiti do 2027., kada počinje sljedeći finansijski ciklus.

Na taj bi način EU mogla pokazati da je spremna, uklanjajući svaki izgovor za odgađanje daljnjih rasprava o tome mogu li se i koliko brzo Ukrajina, Moldavija i države Zapadnog Balkana pridružiti.

Proširenje Evropske unije za devet novih država, uključujući Bosnu i Hercegovinu, koštalo bi postojeće članice više od 256 milijardi evra, pokazali su interni računi Unije.

(Klix) Foto: AA/Arhiva

CATEGORIES
Share This