„Njen dolazak na vlast promijeniće lice Evrope!“

„Njen dolazak na vlast promijeniće lice Evrope!“

Francuska je u nedjelju napravila korak bliže onome što se sve do nedavno smatralo nezamislivim. Krajnje desna vlada na putu je prema tome da prvi put u svoje ruke uzme vlast u Francuskoj.

Stranka Marine Le Pen ostvarila je velike uspjehe u prvom krugu prijevremenih izbora, a njeni uspjesi mogli bi potpuno preokrenuti političko lice Europe, imati implikacije na tržište i globalnu sigurnost, tmurne prognoze donosi POLITICO.

Prema prvim procjenama anketara Ipsosa, Nacionalno okupljanje Marine Le Pen na putu je da osvoji 34 posto glasova. Koalicija predsjednika Emmanuela Macrona tek je treća s 20,3 posto glasova. Ljevičarska Nova narodna fronta ostvarila je vrlo dobar rezultat i, prema anketama, zauzela drugo mjesto s 28.5 posto glasova.

Francuzi su pokazali da žele podvući crtu nakon prijezirne vladavine Emmanuela Macrona, rekla je Le Pen, govoreći na stranačkom skupu.

„Još nismo pobijedili, drugi krug će biti ključan… trebamo apsolutn većinu kako bi Jordana Bardellu, za osam dana, Emmanuel Macron mogao imenovati premijerom“, dodala je, a sve prenosi POLITICO.

Prema prvim projekcijama temeljenim na izlaznim anketama, očekuje se da će Le Penova stranka dobiti 230-280 mjesta u nacionalnoj skupštini od 577 mjesta, lijevi savez 125-165 mjesta, a Macronova koalicija 70-100.

Međutim, projekcije o broju mjesta su pretpostavke u ovoj fazi i ovise o političkim odlukama donesenim u nadolazećim danima uoči drugog kruga glasovanja 7. srpnja. Sam Macron trebao bi ostati na vlasti do kraja svog mandata 2027., bez obzira na ishod ovih skupštinskih izbora, prenosi Jutarnji list

CATEGORIES
Share This