„Nijednoj državi u regionu nije u interesu bilo kakav sukob“

„Nijednoj državi u regionu nije u interesu bilo kakav sukob“

– Mislim ni da srpskom narodu u BiH ne pada na pamet da rizikuje opstanak Srpske sukobom sa NATO ili zapadom”, jasan je Milivojević.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je juče da Rusija sprema novi sukob na Balkanu. Na koji prostor je Zelenski mislio i imaju li stanovnici tog područja razloga za strah od novog rata u svom dvorištu?

“Obratite pažnju na Balkan. Vjerujte mi, dobijamo informacije da Rusija ima velike planove. Bliski istok, a drugo odvraćanje pažnje – Balkan. Ukoliko zapadne zemlje i druge države svijeta ništa ne učine, biće ponovo eksplozija tamo”, upozorio je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Ova izjava Zelenskog uzburkala je Balkan, vječito bure baruta. Kakve informacija Zelenski ima i da li su njegove prognoze tačne, zapitali su se, sa zabrinutošću, mnogi?

Da prognoza Zelenskog nije tačna, smatra Igor Davidović, bivši diplomata.

“Od momenta kad je izbio sukob između Izraela i Palestinaca otvoren je drugi front. U igri koju igraju velike sile između sebe, Zapadni Balkan više neće biti toliko bitan Vladimiru Putinu, ako je uopšte i bio bitan, u njegovim nagodbama sa njegovim partnerima, Sjedinjene Američke Države, Evropska unija ili NATO”, kaže Davidović.

Da Zelenski samo pokušava da fokus Evrope, koji je pomjeren prema Bliskom istoku, vrati na Ukrajinu i ponovo pokrene rusku priču na ovom prostoru, mišljenja je bivši diplomata Zoran Milivojević.

On dodaje da se, očekivano, kao moguća mjesta sukoba vide BiH i Kosovo i Metohija.

Da li je novi sukob zaista moguć?

“Nijednoj državi u regionu nije u interesu bilo kakav sukob. Kad je riječ o pregovorima Beograda i Prištine, juče smo pokazali da je Beograd konstruktivan, da hoće dijalog, da je opredeljen za mir i političko rješenje ali nemamo sagovornika kad je reč o prištinskoj strani”, ističe Milivojević i dodaje da Srbima ne odgovara nikakav sukob.

“Srbija je sad u poziciji da se konsoliduje na političkom i ekonomskom planu. Ojačala je svoj međunarodni položaj i nema razloga da ulazi u neki sukob. Mislim ni da srpskom narodu u BiH ne pada na pamet da rizikuje opstanak Srpske sukobom sa NATO ili zapadom”, jasan je Milivojević.

– Balkan je sljedeći. Rat je moguć jer rane još nisu zarasle, upozorava s druge strane profesor doktor Darko Trrfunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbjednost.

“Uloga političara i tzv. političkih elita je da odgovore na to kako da građani žive bolje ali to oni ne umiju. Onda koriste politički momenat da pravdaju pljačku naroda i basnosnovno bogatstvo koje su stekli upravo iz korupcije i organizovanog kriminala, uvođenjem regiona u nestabilnost, izazivanjem međuetničkih i međunacionalnih sukoba”, objašnjava Trifunović.

Novi front na prostoru Balkana ne odgovara zapadu koji je u punom kapacitetu preokupiran ratom u Ukrajini, a što je sukob na Bliskom istoku duplirao, saglasnici su naši sagovornici.

“Zapad ima svoje mehanizme za kontrolu”, zaključuju oni.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This