Nešković: Nepotrebno se pollitizuju sad i table sa porukama dobrodošlice u Republiku Srpsku

Nešković: Nepotrebno se pollitizuju sad i table sa porukama dobrodošlice u Republiku Srpsku

Umjesto da se bavimo načinima kako da građanima pomognemo u ovo doba inflacione krize na dnevnom redu parlamentarnih komisija naći će se inicijativa delegata SBiH u Domu naroda PSBiH Džemala Smajića da se na graničnim prelazima uklone table sa oznakom „Dobrodošli u Republiku Srpsku“, istakao je Želimir Nešković, delegat u Domu naroda PSBiH.

„Republika Srpska ima jednu formu međunarodnog subjektiviteta još od početka rata a taj njen subjektivitet je potvrđen u Dejtonu. Taj subjektivitet nam daje pravo da promovišemo Republiku Srpsku pa i putem javne signalizacije, da se neko nalazi na tlu Republike Srpske i da je tu dobrodošao. Kad ulazite u kanton Cirih u Švajcarskoj ili u njemačku pokrajinu Bavarsku dočekaće vas iste pozdravne table dobrodošlice, a u ovim zemljama od toga niko ne pravi političko pitanje“, pojasnio je Nešković.

On kaže da od tabli dobrodošlice u Republiku Srpsku ne treba praviti politički problem i poligon za nove medijske sukobe.

„Obilježja Republike Srpske nam priznaje Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav Republike Srpske, a među njima i naš amblem, a iz njega izveden ovaj ćirilično-latinični titl dobrodošlice na ulasku u Republiku Srpsku nikoga ne ugrožavaju. Treba da ovo pitanje posmatramo kao stvar turizma i promocije naše zemlje, a ne kao novo političko pitanje na kome ćemo se dijeliti. Žao mi je što je veliki broj tih tabli danas u prilično lošem stanju i potrebno je da budu ljepše uređene. Meni ne bi bio nikakav problem da se na graničnim prelazima sa Hrvatskom stavljaju table sa porukama dobrodošlice u Federaciju BiH“, zaključio je Nešković.

SDSRS

 

CATEGORIES
Share This