Nema para jer ove godine treba vratiti 500 miliona duga

Nema para jer ove godine treba vratiti 500 miliona duga

U Republici Srpskoj se gomilaju milionski dugovi, u budžetu nema dovoljno novca, a sindikalci su gotovo na ulici. Situacija teška, finansijska kriza na vrhuncu. Ali za vlast, čini se, još nije alarmantno.

Umjesto štednje, predsjednik Republike Srpske najavljuje sigurnu naknadu za državne službenike ukoliko napuste institucije. Ipak, činjenice govore nešto drugo. Uvid u finansijsku situaciju pokazuje da će naknade ostati samo obećanje, jer je limit budžeta daleko ispod potreba.

Državni službenici iz RS spremni su napustiti institucije Bosne i Hercegovine. Čekaju samo, za njih, pogrešan potez visokog predstavnika. Ovaj put imaju i obećanu finansijsku podršku. Predsjednik Milorad Dodik spreman je platu iz državnog budžeta nadomjestiti platom iz kase RS. No, pitanje je kako.

“Nema pravni osnov da isplaćuje nikoga i ni za šta. To nije planirano u budžetu, to je krivično djelo jer budžet ima snagu zakona. Sad dolazimo do onog zadnjeg – nema para jer ove godine treba vratiti još nekih 500 miliona predviđenog duga”, ističe za FTV ekspert za ekonomiju Svetlana Cenić.

Tekuća godina za RS počela je čestim najavama finansijskog kraha. U milionskim dugovima s američkim i nezvaničnim evropskim sankcijama, izolovana od fondova i paketa pomoći, novca manjka i za osnovne potrebe.

Mizerne i neredovne plate sindikalce tjeraju na ulice. Medicinsko osoblje i policajci spremni za proteste, ali umjesto pomoći, Vlada novac troši na svoje prioritete.

“Postoji pritisak na Vladu da se povećaju plate u javnom sektoru, što je ona pokušala da uradi, ali i Međunarodni monetarni fond stavlja primjedbu na visoke troškove javnog sektora. A tu vidimo da se zaista u nekim elementima Vlada bahati, kupuje preskupe automobile. Nema stezanja kaiša, što bi bilo nužno, zbog toga servisiranje obaveza koje dospijevaju nije tako jednostavno”, navodi ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

(BN/FTV)  Foto:Arhiv/Oslobođenje

CATEGORIES
Share This