„Nema dogovora, jer nismo mogli da se dogovorimo“

„Nema dogovora, jer nismo mogli da se dogovorimo“

„Nismo ništa konkretno dogovorili jer nismo mogli da postignemo dogovor“, poruka je nakon sastanka stranaka partnera na nivou BiH u Sarajevu.

„Dogovoren je budžet BiH, ali to nije realizovano, jer ima nekih stvari koje treba riješiti, da ih sada ne pominjem. Ne možemo sa naše strane da prihvatimo ovaj Izborni zakon. Mi smo imali dogovor da se mijenja CIK i to smo i danas potencirali“, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Sastanak je, kako je kazao, ostao nezavršen, dok se partneri ne upoznaju sa formalno-pravnim uslovima za oba pitanja.

„Razgovarali smo i o Planu rasta EU. Od tamo 113 reformi koje su dogovorene, prihvatili smo 110. Tri koje su ostale su teške i neprihvatljive, a jedno je odustajanje od veta na nivou BiH. Nismo ništa konkretno dogovorili“, poručio je Dodik.

On je istakao da se pokrenulo pitanje odgovornosti ambasadora Lagumdžije poručivši da, nakon što bude usvojena rezolucija o Srebrenicu, teško će se išta više dogovoriti u državi.

I srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović sastanak je ocijenila neuspješnim, zato što, kako kaže, postoji more stvari koje su dogovorene, a nisu ispoštovane.

Nermin Nikšić, Edin Forto, Dragan Čović i Elmedin Konaković ostali su na dodatnim razgovorima nakon što su predstavnici SNSD-a izašli.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, poručio je da su otvorili niz tema, ali nekako propuštamo vozove, pa kasnimo za stvarima koje smo mogli rješiti ranije, te da se nisu ništa dogovorili.

„Što se tiče Trojke i HDZ-a budžet može sutra ići na Parlament. Postoje neke stvari oko kojih se trebamo dogovoriti mi u Federaciji, ali one nisu uslov da se donese budžet“, kazao je Nikšić.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je da je  za njih jedan jedini zadatak da pregovarački proces sa EU stvarno otvorimo.

„Mi ćemo učini sve da to ubrzamo. Možda ćemo i sutra mi sve u Federaciji riješiti, pa možda i pitanje izbora sudija Ustavnog suda BiH u narednih nekoliko dana. Sve ono što je uklopivo u Ustav BiH mi smo za, i za Izborni zakon BiH i za Zakon o Sudu BiH“, dodao je.

 Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je kazao da je sastanak bio neproduktivan.

„Budžet je spreman, ali predstavnici Republike Srpske to vežu za druge stvari i druga politička pitanja“, dodao je.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This