Neko će omastiti brkove: 15 km puta – 200 miliona КM

Neko će omastiti brkove: 15 km puta – 200 miliona КM

Skoro dvije decenije vlast SNSD priča da će rekonstruisati magistralni put Foča-Šćepan polje u dužini od 20 kilometara. Za dvije godine sanirano je 5,5 kilometara ovog puta. Sudbina preostalih 15 – još je maglovita.

Кad bi narod istočnog dijela Republike Srpske i Foče mogao da živi od obećanja aktulenih republičkih i opštinskih vlasti uživao bi u sreći i blagostanju kao u dobro sročenim bajkama.

Još jedno bajkovito obećanje stiglo je iz Banjaluke gdje je Vlada Republike Srpske potpisala Memorandum o saradnji sa kineskom kompanijom o izgradnji puta Foča – Šćepan polje u vrijednosti od 100 milona evra.

„To je jedno neozbiljno, arogantno, a mogli bi reći i bezobrazno predizborno obećanje premijera Viškovića, jer mi Hercegovci, pogotovu Fočaci svaki izborni ciklus imamo najavu gradnje novog puta, ali su te izjave postale neozbiljne i više niko u njih ne vjeruje“, kaže poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ognjen Bodiroga.

On podsjeća da su izjave o gradnji i završetku puta, pa i obezbjeđivanju sredstava za taj projekat bile i ranije.

„Iz Puteva Republike Srpske obećano je u novembru 2023. godine da se očekuje kredit od Svjetske banke od 75 miliona evra za rekonstrukciju ovog putnog pravca, onda u decembru ministar saobraćaja i veza gospodin Čubrilović izjavljuje u Foči sa predstavnikom Svjetske banke da je uspostavljena saradnja i da će put uskoro biti izgrađen“, dodaje Bodiroga.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Vukanović primjećuje da je nevjerovatno da 15 kilometara puta košta 200 miliona КM.

„Toliko ne treba ni za auto-put, pa je jasno da je cijena gradnje prenaduvana i neko će dobro omastiti brke, kako kaže narod, a postavlja se pitanje može li se išta u Republici Srpskoj izgraditi bez kredita“, ističe Vukanović.

Vukanović se pita – gdje su pare sakupljene od akciza, jer su, kako kaže , milijarde u pitanju,a i od putarina i poreza na registraciju vozila.

Jedno od obećanja dao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na predizbornom skupu 7. septembra 2022. kada je ozvaničena
rekonstrukcija puta Foča – Šćepan polje.

„Izgradnjom ovog puta otvoriće se i putni prevac prema Trebinju. Za mjesec dana počeće da se gradi novi most preko Drine na magistrali prema Tjentištu i dalje“, rekao je tada Dodik.

Istočni dio Republike Srpske živi na ivici siromaštva, a raspolaže sa ogromnim prirodnim bogastvima kao što su šume, vode i rude, a najveći dio novca od toga ne ostaje lokalnim zajednicama.

„ Jasno je bilo kome ko prođe Republikomm Srpskom da je njen istočni dio jako zapostavljen u svakom smislu od infrastrukture , razvoja
privrede , broja zaposlenih ljudi i broja onih građana koji odavde odlaze. To se dešava u područjima koja su najbogatija prirodnim resursima“, navodi predsjednikk SDS Milan Miličević.

A dok se obećanja ispune, ako se ispune, saboraćaj će se od Foče magistralom do Šćepan polja odvijati prašnjavima drumom, punim rupa, krivina i odrona kao u neko davno vrijeme.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This