“Ne može biti gore” Žozep Borelj poručio da više neće govoriti o mirovnom procesu između Izraela i Palestine, već o rješenju 2 države

“Ne može biti gore” Žozep Borelj poručio da više neće govoriti o mirovnom procesu između Izraela i Palestine, već o rješenju 2 države

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas da humanitarna situacija u Pojasu Gaze „ne može biti gora“ i poručio da od sada više neće govoriti o mirovnom procesu, već o dvodržavnom riješenju.

Humanitarna situacija ne može biti gora. Nema riječi da se objasni kakva je situacija, sa stotinama hiljada ljudi bez ičega, bez hrane, bez lijekova i pod bombama. Svaki dan je veliki broj ubijenih civila. Mnogi ministri su rekli da ih ima previše. Pa pitanje je koliko je previše? – rekao je Borelj novinarima, uoči sastanka Savjeta za spoljne poslove EU, tokom kojeg će biti održani razgovori sa palestinskim i izraelskim ministrom spoljnih poslova.

On je dodao da će tokom današnjeg sastanka ministara spoljnih poslova EU izneti sveobuhvatan pristup ovom pitanju i poručio da smatra da je potrebno prestati govoriti o miru i mirovnom procesu, a konkretnije razgovarati o procesu dvodržavnog riješenja.

– Jer mir može biti mnogo različitih djelova. O kakvom miru govorite? Hajde da razgovaramo o tome šta želimo da uradimo, a ono što želimo da uradimo je da izgradimo dvodržavno rješenje. Hajde da pričamo o tome onda. Važan je način imenovanja. Od sada necu govoriti o mirovnom procesu već o procesu dvodržavnog rješenja – poručio je Borelj.

Rat u Gazi
FOTO: ASHRAF AMRA/ANADOLIJA

On je dodao da je potrebno proučiti osnovne uzroke koji sprečavaju primenu takvog rešenja, a Hamas je, kako je naveo, jedan od njih.

– Ali postoje i drugi – rekao je Borelj i dodao da se o sveobuhvatnom pristupu mora razgovarati i da se on mora proučiti, kao i da treba sarađivati sa arapskim svijetom.

– Naša moralna obaveza je da pokušamo da damo sve od sebe da tražimo riješenje. Od sada pričajte o procesu dvodržavnog riješenja – rekao je Borelj.

On je dodao da zna da Izrael ima drugačiji stav i tom kontekstu podsjetio da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš juče rekao da je neprihvatljivo izraelsko odbijanje tog riješenja.

– To je rešenje koje su odobrile UN. Cela međunarodna zajednica stoji iza toga – rekao je Borelj.

Borelj je istakao da, ako Izrael nije saglasan po tom pitanju, mora da se o tome razgovara i dodao da će se ispitati to koja druga riješenja Izrael ima na umu.

– Koja su druga riješenja koja imaju na umu? Da nateraju sve Palestince da odu?nDa ih pobiju? Već 25.000 (stradalo je) u Gazi, a 70 odsto su žene i deca – rekao je Borelj.

On je osudio napade Hamasa, ali je ocenio da način na koji Izrael pokušava da uništi Hamas “nije način na koji to radi jer sije generacijsku mržnju”.

FOTO:  HAITHAM IMAD/EPA
FOTO: HAITHAM IMAD/EPA

– Ali mir i stabilnost se ne mogu izgraditi samo vojnim sredstvima – rekao je Borelj i naglasio da to kaže uz puno poštovanje prema žrtvama terorističkih napada Hamasa.

On je dodao da će i Ukrajina biti na dnevnom redu današnjeg sastanka.

– To je prva tačka dnevnog reda. To što smo angažovani u traženju riješenja na Bliskom istoku ne znači da ne nastavljamo da podržavamo Ukrajinu – rekao je Borelj.

On je dodao da će se sa ministrima razgovarati o kontinuiranoj podršci Ukrajini i poručio Ukrajincima da ne moraju da brinu jer je evropska podrška snažna kao i uvijek.

– I nastaviće se – poručio je Borelj.

Kako je ranije najavljeno iz EU, tokom današnjeg sastanka Savjeta za spoljne poslove EU održaće se neformalni razgovori, prvobitno sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Izraelom Kacem, potom sa generalnim sekretarom Arapske lige Ahmedom Abulom Geitom i ministrima spoljnih poslova Saudijske Arabije, Egipta i Jordana, a popodne i sa palestinskim ministrom spoljnih poslova Rijadom Al Malikijem.

Srpskainfo/Agencije

CATEGORIES
Share This