Nakon što su Robne rezerve Srpske sasvim uništili, Dodik najavio zajedničke rezerve sa Srbijom

Nakon što su Robne rezerve Srpske sasvim uništili, Dodik najavio zajedničke rezerve sa Srbijom

Milorad Dodik ponovo najavljuje sve što njemu padne na pamet bez konsultacija sa bilo kim u Republici Srpskoj.

Ovaj put u najavi su robne rezerve i to zajedničke sa Srbijom, jer naše robne rezerve je uništila ista ta vlast i sad se ponovo pozivamo na Srbiju. Praviće se zajedničke robne rezerve jer je to očigledno sigurica za SNSD-ovu vlast. Međutim džaba će im biti i sredstva u budžetu, planirane za tu svrhu, ako nema žita i goriva na tržištu.

Ovdje je nekad bila uprava Robnih rezervi Republike Srpske. Sada su ostala samo zaključana vrata i natpis koji je već izblijedio kao i sjećanje na njihovo postojanje. Iako je to trebala da bude institucija koja bi bila ključna za pomoć stanovništvu u vanrednim okolnostima, od svega toga ostala su milionska dugovanja, stečaj i konačno gašenje 2017.godine. A koliko su nam zaista bile potrebne rezerve pokazalo se 2020.godine u doba virusa korona kada smo umjesto u svojoj instituciji, tražili pomoć iz regiona, a najviše iz Srbije.

I kao po oprobanom receptu i navici da svoje bacimo,ugasimo a tuđe više cijenimo, nastavili smo sa traženjem pomoći. Sada je ideja Milorada Dodika da Republika Srpska zajedno sa Srbijom pravi zajedničke rezerve hrane i goriva. Tražio je Dodik i 2022.godine od Centralne banke BiH da odštampaju 400 miliona evra da bi se formirale robne rezerve, međutim od toga nije bilo ništa. Ali kad je u pitanju odgovornost onih koji su uništili Robne rezerve i višemilionski sumnjivi poslovi u vrijeme dok je premijer Srpske bila SNSD-ova Željka Cvijanović, e tu niko nema ili ne želi da da jasan odgovor ko je kriv. Jedno je činjenica, zapošljavanje nestručnog kadra dovelo je do propasti Robnih rezervi kao i brojnih preduzeća u Srpskoj, kažu ekonomisti.

„Ljude koje zapošljavamo na takvim mjestima prave toliku štetu da bi bilo bolje da odmah damo milion KM da se ne pojavljuju nigdje jer svaka druga aktivnost takvog čovjeka jednaka je šteti koja se ne može nadoknaditi jer funkcija značaj i status Robnih rezervi u svakoj zemlji je ozbiljna stvar da to ne može da radi bilo ko. Ovako voditi zemlju pa da smo u Katar teško da bi izdržali to rasipništvo nesposobnost i gubitke koji nastaju na taj način“, kaže Zoran Pavlović,ekonomista.

Kada su poplave u maju 2014.godine pogodile Srpsku, i kada su nam trebale rezerve svega mogućeg, ni tada nismo mogli računati na njih jer je bilo bitnije da se vrše zloupotrebe tadašnjih čelnika Robnih rezervi jer su izbjegavali zakonom propisane procedure za nabavku roba i dogovarali sve sa povlaštenim dobavljačima. Primjer za to je nabavka iz 2012.godine kada se nabavljalo đubrivo i gdje se jasno vidi razlika u cijenama po paketu i na taj način pronevjereno je oko 13 miliona KM.
Ideja robnih rezervi sa Srbijom je dobar plan ali pristup i funkcionisanje mora biti odgovorniji, smatraju u opoziciji.

„Može se napraviti aranžman sa Srbijom ali se nameće pitanje odgovornosti takvog aranžmana jer za propast preko 100 miliona KM Robnih rezervi RS niko nije odgovarao a u Srbiji je puno ljudi koji su narušili zakon o robnim rezervama završilo u zatvoru“, kaže Miladin Stanić, bivši poslanik SDS.

Ne treba zanemariti to što su rezerve uništene zbog nepromišljenih poteza vlasti i što smo sada došli u situaciju da ništa ne možemo sami, već se ponovo pozivamo na Srbiju, kaže Jelena Trivić.

„Politika u Republici Srpskoj je dovela do toga da mi Srbiji budemo teret. Srbija se neće ni na koji način odreći Srpske, uvijek će biti tu da pomogne ali to ne smije biti zloupotrijebljeno ali bojim se da od strane ove vlasti u Republici Srpskoj,i ta ispružena bratska ruka Srbije često bila zloupotrijebljena“, kaže Jelena Trivić, ekonomista.

Robne rezerve su otišle u stečaj 2017.godine sa dugovima teškim desetine miliona maraka. Sprovedena je i istraga koju je pokrenula SIPA po nalogu Tužilaštva BiH ali javnost nikada nije obaviještena o rezultatima istrage. Međutim, očigledno je da je slučaj Robnih rezervi, po nečijoj političkoj direktivi, smješten u ladice nekog od tužilaca jer do danas niko nije odgovarao za propast te institucije.

(BN)

CATEGORIES
Share This