Nakon raspakivanja „Skya“ preko 100 osoba uhapšeno

Nakon raspakivanja „Skya“ preko 100 osoba uhapšeno

Tokom istrage i nakon podizanja optužnica u Sky predmetima, malo njih je ostalo u pritvoru, dok su ostali pod mjerama zabrane ili se brane sa slobode.

Tužilaštvo BiH je do sada, na osnovu dokaza prikupljenih putem Sky i Anom aplikacija, podiglo sedam optužnica, koje je potvrdio Sud BiH.

Nakon raspakivanja Skya, prema nalogu Tužilaštva BiH, bilo je privedeno više od stotinu osoba u više provedenih akcija.

Tokom istrage i nakon podizanja optužnica u Sky predmetima, malo njih je ostalo u pritvoru, dok su ostali pod mjerama zabrane ili se brane sa slobode.

Potvrđene su optužnice u predmetima u kojima su prvooptuženi Dalibor Railić, Saša Ratković, Sako Bibić, Milan Matković, Dragan Pejović Bosanac, te Bojan Cvijetić i Dragan Gajić.

Optuženi za likvidaciju policijskog inspektora u Prijedoru Radenka Bašića – Dragan Railić, Aleksandar Miljatović i Igor Repajić – sve vrijeme su u pritvoru, dok su ostali iz ove grupe, a koji se terete samo za krijumčarenje droge, na slobodi.

Bojanu Cvijetiću, bivšem savjetniku tadašnjeg ministra bezbjednosti Dragana Mektića, nedavno je ukinut i kućni pritvor. Na ovoj optužnici u kojoj je Cvijetić prvooptuženi 18 pripadnika grupe optuženo je za krijumčarenje kokaina.

Milan Matković, koji je u optužnici označen kao organizator grupe koja je optužena za šverc kokaina iz Južne Amerike, kao i dva člana njegove grupe, u pritvoru su u Vojkovićima.

Admir Arnautović Šmrk nalazi se u kućnom pritvoru, a uhapšen je ranije zbog organizovanog kriminala i šverca narkotika. Elvis Keljmendi, koji je takođe privođen, davno je pušten na slobodu.

Nakon šest mjeseci od hapšenja u akciji „Start“, nedavno je pritvor ukinut i određene su mjere zabrane Seidu Hadžibajriću, sinu bivšeg načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića. Elmedin Karišik je, nakon ponuđene kaucije, takođe pušten iz pritvora, a još dvoje iz njihove grupe je odmah pušteno na slobodu.

U Bosni i Hercegovini je izrečena prva presuda u Sky predmetima. Riječ je o Alemu Zukiću, koji je optužen u predmetu „Sako Bibić“, a koji je dobio godinu zatvora nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice. Zukić nije proveo ni dan u pritvoru, trenutno se nalazi u Dubaiju, a kaznu će zamijeniti novčanom.

Sud BiH juče je saopštio da je Mitru Blagojeviću i Draženu Šinikoviću, optuženima u predmetu protiv Milana Matkovića i ostalih, prihvaćena kaucija, te im je ukinut pritvor i određene mjere zabrane napuštanja boravišta i putovanja, kao i obaveznog javljanja policiji.

Blagojević je ponudio kauciju u iznosu od 265.200 KM, a Šiniković od 299.470 KM.

(Avaz) Foto:Avaz

CATEGORIES
Share This