Nakon „predsjedničke“ kampanje jad i čemer: Zalužani imaju jedan novi most, jednog preletača i dvije monumentalne ruševine

Nakon „predsjedničke“ kampanje jad i čemer: Zalužani imaju jedan novi most, jednog preletača i dvije monumentalne ruševine

Na predizbornim mitinzima vodećih partija u Banjaluci, u domovima kulture od Zalužana do Piskavice, vatrene govore su držali čak i Draško Stanivuković i Milorad Dodik.

Kao da su u pitanju bili predsjednički izbori, a ne glasanje za Savjete mjesnih zajednica u Banjaluci.

I na dan izbora, održanih prije tačno dvije godina, 20. februara 2022, vodila se ljuta bitka za svaku ulicu i svaki glas. Kolale su SMS poruke, učestale su “komšijske” posjete, sve sa “savjetima” za koga bi trebalo glasati.

Nakon takve borbe, u koju su SNSD i PDP, ali i druge stranke “upregle” svoje najjače kadrove, očekivalo bi se da je u banjalučkim mjesnim zajednicama nastupila prava revolucija, da sve vrvi od akcije i napretka.

Da li je baš tako?

Borba do posljednjeg daha, na riječima

Da su nakon pompezne kampanje uslijedili mršavi rezultati, koji bi se mogli opisati ocjenom “slaba trojka”, najbolje svjedoči primjer prigradske mjesne zajednice Zalužani.

U ovom naselju su se Dodikova i Stanivukovićeva stranka borile do posljednjeg daha, ali centar Zalužana je i danas pun ruševina, zapušten i zarastao u korov, a najduža ulica nema kanalizaciju.

Istina, bilo je za posljednje dvije godine i napretka: od izgradnje mosta na Širokoj rijeci do ulične rasvjete i trotoara.

Zalužani preči od Izbornog zakona BiH?!

Izbori za članove Savjeta Mjesne zajednice Zalužani ostaće upamćeni po mitingu PDP na kojem su nastupili svi redom: od predsjednika stranke Branislava Borenovića, do gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i, kako su PDP-ovci tada govorili, “buduće predsjednice” Jelene Trivić.

Borenović se proslavio antologijskom porukom da nije mogao ići u Neum, na pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH, jer su mu Zalužani preči.

– Izvini Metju, izvini Angelina, mene u Zalužanima čeka naš narod, a to mi je najvažnije. Nisam otišao u Neum, došao sam ovdje i nisam pogriješio – rekao je tada Borenović.

Preletač

Ni SNSD-ovci nisu sjedili skrštenih ruku, ali nisu ni galamili na mitinzima, nego su, kako kažu njihovi aktivisti, radili na terenu, gdje imaju “svoj krug ljudi i lanac članstva”.

I kada su birači izašli da glasaju za “svoje komšije koji će ih predstavljati” rezultat je, očekivano, bio tijesan.

Za samo 2 glasa prevagnulo je na stranu SNSD, ali se PDP-ovci nisu predali, pa su se nakon izbora “izborili” za jednog preletača.

Jedna članica Savjeta MZ Zalužani je iz SNSD prešla u tabor PDP, tako da sada PDP u Zalužanima ima većinu od 4 člana, dok SNSD ima 3 predstavnika, ali i predsjednicu Savjeta.

Predsjednica Savjeta MZ, Jelena Višekruna, kaže da su, bez obzira na kadrovska previranja, nakon izbora svi složno prionuli na posao. I radili su, kaže, dok se nisu razočarali.

Entuzijazam brzo splasnuo

Entuzijazam je, kako tvrdi, splasnuo jer niko nije “uzimao u obzir” njihove prijedloge.

– Znamo mi da je ovo što imamo u centru naselja pravo ruglo, pa smo tražili da se ukloni ruševina bivše prodavnice “Snježana”. Stupili smo i u kontakt s vlasnikom “Agrikole”, koji drži objekat nekadašnjeg supermarketa. On nam je rekao da nema pojma kako to izgleda, ali da je objekat njegov i da niko ne smije da ga dira – priča Višekruna.

Dodaje da se od Gradske uprave tražili i da se uredi ulica Nenada Kostića, jedan od najdužih ulica u Banjaluci, koja ni danas nema kanalizaciju.

-Sve što smo im mi pisali nije imalo odjeka, čak nam nisu ni odgovorili na naše dopise. Radili su ono što su oni mislili da treba – kaže Višekruna.

Sve više pustih dvorišta

S druge strane, aktivista PDP Rade Gligić tvrdi da je baš u Zalužanima za 2 godine vladavine Draška Stanivukovića urađeno “više nego za posljednjih 20 godina”.

Mostić u Dervišima
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RINGIER

Saglasan je sa tim i njegov partijski drug Vladimir Grujić, član Savjeta MZ Zalužani.

– Kandidovao sam se da pomognem i svojoj partiji i svojim komšijama i mislim da smo uradili dosta projekata. Posebno bih izdvojio most preko Široke rijeke, asfaltiranje ogranaka Grmečke, Blagoja Parovića i Nenada Kostića, te izgradnju ogranaka vodovoda u Ulici Nenada Kostića – kaže Grujić.

Tvrdi da je Gradska uprava pokrenula postupak za uklanjanje ruševina u centru Zalužana, ali da to sporo ide zbog toga što vlasnici nekretnina nisu u BiH.

U BiH već odavno nisu ni mnogi drugi vlasnici nekretnina u Zalužanima. Sve je više zatvorenih kuća i pustih dvorišta, pa se mnogi pitaju kome vlast sada pravi trotoar u glavnoj ulici koja se zove Put srpskih branilaca, a nekad se zvala Gradiška cesta.

– Kako god da je nazoveš, u ulici više nema šetača kao nekad. A ovo malo naroda što je ostalo ni ne zna gdje je mjesna zajednica, ni čemu ona služi – kaže jedna mještanka Zalužana.

STARČEVICA SE PROSLAVILA BAJINIM KONCERTOM

I na Starčevici, najvećem banjalučkom naselju, borba za članove Saveta MZ je bila žestoka, tako da čak ni neki odbornici nisu prošli. SNSD je u ovoj Mesnoj zajednici osvojio apsolutnu vlast, a čak i oni koji mu nisu baš skloni priznaju da je Dragomir Đukić, zvani Ćoma, SNSD-ovac koji vodi Savjet MZ Starčevica, imao nekoliko “akcija za pohvalu”.

Ipak, nijedna nije toliko značajna, da bi zasjenila vjerovatno najveće dostignuće SNSD na Starčevici – koncert Baje Malog Knindže, pod pokroviteljstvom predsjednika Gradskog odbora Dodikove stranke, Vlade Đajića. Ovaj koncert je, podsjećamo, održan u sali koja se nalazi u sklopu Osnovne škole “Branko Radičević”.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This