Najnovije: Rat u Ukrajini, 300. dan – Neočekivani problemi: Vojnici neće u napad! Paklena bitka: Ko će biti slomljen?

Najnovije: Rat u Ukrajini, 300. dan – Neočekivani problemi: Vojnici neće u napad! Paklena bitka: Ko će biti slomljen?

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Neočekivani problemi: Vojnici neće u napad!

Ukrajinske trupe aktivne u oblasti Luganjska odbijaju da napreduju nakon brojnih poraza.

Ovu informaciju rekli su pred novinarima komandant jedinice komandosa Ahmat i zamjenik komandanta 2. armijskog korpusa Narodne milicije samoproglašene LNR Apti Alaudinov.

“Svakodnevno gine veliki broj pripadnika neprijateljskih trupa. Došlo je do tačke kada su neprijateljske snage počele da odbijaju da pređu u ofanzivu. Njihovo napredovanje duboko unutar teritorije LNR potpuno je spriječeno”, istakao je on, prenosi TASS.

Alaudinov je napomenuo da su ukrajinske trupe sve svoje napore usmjerile na zadržavanje sadašnjih pozicija, ali nisu uspjele u tome.

“Neprijatelj se suočava sa ogromnim gubicima u našoj oblasti fronta i potiskuje se nazad”, rekao je on.

Alaudinov je naglasio da se situacija u Luganskoj oblasti značajno poboljšala u posljednjih nekoliko mjeseci jer ukrajinske oružane snage, zbog velikih gubitaka u ljudstvu i opremi, ne pokušavaju da izvrše kontranapad na određene delove linije fronta.

Ruski “Aligator” pogađa samohotku

  • Paklena bitka: Ko će biti slomljen?

Ako je suditi po izvještajima medija, oko ukrajinskog grada Bahmuta se i dalje vode žestoke bitke.

Nije jasno ko će „pasti“ u tom gradu, Rusija ili Ukrajina, jer je ruske slike o napredovanju u tom regionu srušio ukrajinski predsjednik koji je otišao baš u Bahmut, praktično uz samu liniju fronta.

Austrijski vojni analitičar i istoričar Tom Kuper, koji redovno analizira ratna zbivanja u Ukrajini, u svojim posljednjim izveštajima navodi da su ruske snage uspjele da zauzmu južni dio sela Jakovlivka, sjeverno od Bahmuta prema obližnjem gradu Soledaru, čije bi zauzimanje izuzetno olakšalo zauzimanje samog Bahmuta. Ipak, dodao je da se garnizon ukrajinske 10. brdske brigade u sjevernom dijelu sela Jakovlivka i dalje drži, a da je dobio i pojačanje.

Ruski “Lancet” pogađa PVO BUK

Najteže borbe se, izgleda, vode u istočnom predgrađu i industrijskoj zoni Bahmuta koju su „Vagnerovci“ navodno zauzeli. Ipak, ovih dana dolaze izvještaji o ukrajinskim protivnapadima na tom području.

Prema jednom ukrajinskom vojniku koji se dnevno javlja iz Bahmuta videoporukom, operativna situacija je u nedjelju bila “gotovo bez promjena”, a neprijatelj dan prije “nije uspio da napreduje, iako je žestoko napadao”.

Drugi ukrajinski vojnik je u snimku objavljenom u nedjelju kazao da Rusi danima “nisu napredovali ni metar”, već da ih je jedna ukrajinska brigada uspjela odbaciti 500 metara unazad u blizini sela Opitne, južno od Bahmuta.

Kuper pak prenosi izvještaje prema kojima su Ukrajinci potpuno izbacili rusku grupu plaćenika „Vagner“ iz ovog sela, pa čak i da je ova zloglasna jedinica na ivici odustajanja od bitke za Bahmut.

Dejstvo “Lanceta” na Hersonskom pravcu

Kako piše Petar Stošić za Index.hr, zahvaljujući ukrajinskim kontranapadima, Rusi više nisu u mogućnosti da nagomilaju svoju artiljeriju na tom području i zasipaju ukrajinsku odbranu artiljerijskom vatrom dok je ne slome, što je taktika koja je bila ključna za njihove ranije pobjede u Donbasu i Harkivskoj oblasti.

Rusi su navodno bili primorani da povuku svoj oklop i artiljeriju s fronta i primarno se oslanjaju na pešadiju, što je recept za pokolj.

S druge strane, najveći rizik za ukrajinsku stranu leži u uzaludnim protivnapadima koji ih čine ranjivima pred ruskom artiljerijom, što se, nažalost, već dogodilo nekoliko puta posljednjih sedmica.

Nema sumnje da i Ukrajinci trpe teške gubitke i da su uslovi za one na prvoj liniji fronta izuzetno teški. Međutim, ključna varijabla po Kuperu je činjenica da su ruske snage u ovih deset mjeseci naprosto izgubile preveliki udio svoje moderne artiljerije i svojih profesionalnih, propisno obučenih vojnika da bi mogle da napreduju onako kako su mogle na proleće.

Prema drugoj analizi, glavni problem ruskih snaga je taj što su, nakon višemjesečnih neuspješnih pokušaja, gotovo odustali od operacije (polu)okruživanja Bahmuta i ponovo su krenuli u frontalni napad, a takva vrsta ofanzive na urbane fortifikacije sa sobom nosi daleko veće gubitke. Upravo bi ti neodrživi gubici mogli iscrpiti njihov ofanzivni potencijal prije nego što se uspiju probiti do samog središta Bahmuta.

Američki nevladin Institut za ratne studije javio je o ruskom gubitku položaja južno od Bahmuta u nedjelju, pozivajući se pritom na ruskog vojnog reportera koji je bio s ruskim snagama na frontu.

U isto vrijeme, geolocirani snimak od ponedeljka potvrđuje da su se Rusi probili u Ulicu Fedora Maksimenka u predgrađu Bahmuta. Osim toga, ruski izvori javljaju da su njihove snage zauzele veći dio gradića Marinka zapadno od okupiranog grada Donjecka, koji Ukrajinci drže od početka invazije.

Bahmut bi za Ruse mogla biti klanica ili “mašina za mljevenje mesa “, kako ga često i jedna i druga strana zovu, u kojem će glavnina ruske vojske biti dokrajčena.

Drugim riječima, paklena bitka za Bahmut u suštini je kulminacija međusobnog mrcvarenja dvije strana – u kojem je pitanje koja će prva biti nepovratno iscrpljena i osakaćena i dalje otvoreno.

Ruska artiljerija i tenkovi rzabijaju ukrajinske pozicije

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This