Sarajevski Srbi utkali živote u temelje Srpske, a Sarajevsko-romanijska regija drugi mandat zaredom nema predstavnika u Vladi

Sarajevski Srbi utkali živote u temelje Srpske, a Sarajevsko-romanijska regija drugi mandat zaredom nema predstavnika u Vladi

Član Gradskog odbora SDS-a Istočno Sarajevo i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Berjan, se tokom današnje Skupštine o imenovanju nove Vlade dotakao 1991. godine i sarajevskih Srba koji su pretrpjeli veliku žrtvu.

On je naveo kako je Sarajevo, u vrijeme dok nije krenuo rat, brojalo oko 160.000 građana srpske nacionalnosti.

– Sarajevski Srbi su živjeli u 10 opština prijeratnog Sarajeva. Od samog početka ratnih dejstava, pa sve do potpisivanja Dejtonskog sporazuma, sarajevski Srbi su otišli iz mnogih opština – ističe Berjan, dodajući kako je neko potpisao da nekadašnji predjeli u kome su bili Srbi, nakon rata ostaju pod vlašću muslimansko-hrvatske federacije.

On navodi kako su sarajevski Srbi napustili te predjele, jer, kako kaže, nisu željeli da žive pod tuđom vlašću.

– Selidba sa tih predjela u Sarajevu ujedno je značila da „ponesemo“ grobove i naših najmilijih, a dokaz tome je spomen obilježje u Sokocu – naveo je on, govoreći kako je u Sokocu sahranjeno više od 1000 srpskih vojnika Republike Srpske sa sarajevskog ratišta.

On je naglasio kako su sarajevski Srbi podnijeli veliki teret, te doživjeli veliku žrtvu.

– Sarajevski Srbi doživjeli su veliku žrtvu, koju su ugradili u temelje Republike Srpske. Nažalost, sada vidimo kako u današnjoj Vladi nema niti jedan predstavnik koji je iz Istočnog Sarajeva, niti iz Sarajevsko-romanijske regije – rekao je on.

Prema njegovim riječima, to je poražavajući podatak, znajući koliko su građani Istočnog Sarajeva dali Srpskoj.

–  Ni u prošlom mandatu gospodina Viškovića, a ni prije toga, nijedno ministarstvo nije pripalo građanima Istočnog Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije – naglasio je on.

Berjan ističe kako je vlada u kontinuitetu već 17 godina, te nema prostora da bude predstavnik Vlade neko iz Istočnog Sarajeva.

– Sve su to poražavajući podaci, za nas, za naše građane iz Istočnog Sarajeva, bez obzira što su naši građani u većinskom dijelu dali povjerenje SNSD-u. Ni ova informacija, nije išla u prilog da dobijemo našeg predstavnika – rekao je Berjan.

Iako vidno razočaran, Berjan je novoj Vladi poželio uspješan i srećan rad, izražavajući nadu da će pokazati rezultat koji će građani osjetiti širom Republike Srpske.

(Katera)

CATEGORIES
Share This