Najnovije: Rat u Ukrajini, 297. dan – Hrabra pogibija dva ruska pilota; Poraz Ukrajinaca u pravcu Kupjanska

Najnovije: Rat u Ukrajini, 297. dan – Hrabra pogibija dva ruska pilota; Poraz Ukrajinaca u pravcu Kupjanska

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Dva ruska pilota uzgubila život da bi spasla svoje saborce

Aleksandar Antonov i Vladimir Nikišin, dvojica pilota formacije Vagner poletili su 2. decembra na svom Suhoju 24 da izvrše udare po ukrajinskoj koloni koja se kretala na slabo branjeni položaj Wagnera kod Klešejevke, južno od Bahmuta.

Prije nego što su mogli da izvrše napad, su pogođeni projektilom iz sistrema MANPADS a avion im je zapaljen.

Našavši se u smrtnoj opasnosti, njih dvojica nisu međutim pokušali da se spasu katapultiranjem, već su odlučili su se s avionom punim goriva i naoružanim setom projektila zabiju u kolonu koja se kretala ka njihovim saborcima.

Oni su svoj avion usmjerili pravo na kolonu, pri čemu su uništili toliko neprijateljske sile da ukrajinska kolona nije mogla da izvršiti borbeni zadatak i napad je obustavljen.

Prije dva dana u Rusiju su posle pregovora sa Ukrajincima vraćena tijela dvojice pilota, a pregovorima je prisustvovao i sam osnivač PMC Vagnera Evgenij Prigožin, koji je poslije toga izjavio:

– Poslali su nam naše saborce, vratili ih kućama, vratili ih sa dostojanstvom i poštovanjem. Njih cijela država poštuje, mi poštujemo i neprijatelja. Sada su ponovo sa nama – ovo je važno – rekao je on.

On je istakao da je „pregovaračka grupa za povratak tijela Vagnerovih boraca uradila ogroman posao kako bi zemlji vratila heroje uz vojne počasti“.

Prema navodima sa društvenih mreža, Ukrajinci toliko poštuju pripadnike ove jedinice, koji se nazivaju i „muzičari“ da su sami prekrili njihove kovčege ruskim zastavama i zastavama „Vagnera“.

Ruski artiljerijski napad na Soledar

  • Kadirov: Bataljon Zapad-AHMAT artiljerijskom vatrom zasuo neprijatelja

Čečenski lider Ramzan Kadirov objavio je na Telegram kanalu da su ruske snage izvele uspješan napad na odbrambene pozicije protivnika u zoni specijalne operacije.

Prema njegovim riječima, „natovske snage“ u Ukrajini su u veoma nepovoljnom položaju.

– Bataljon Zapad-AHMAT pod komandom oficira Ismaila Agujeva izvršio je uspješan napad na protivničke odbrambene položaje. Artiljerijskom vatrom su zasuli neprijatelja, zatrpavši čitav odred u sopstvenim rovovima – naveo je on.

  • Ruska vojska: Izvršeni intenzivni napadi na ukrajinske sisteme vojne uprave

Danas je visokopreciznim oružjem velikog dometa vazdušnog i morskog baziranja izvršen je intenzivan napad na sisteme vojne uprave, odbrambeno-industrijske komplekse, kao i energetske objekte Ukrajine koji su povezani sa njima. Cilj je postignut i svi predviđeni objekti su uništeni, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, zahvaljujući napadu osujećen je prenos oružja i municije strane proizvodnje, blokirano je premještanje neprijateljske rezerve prema područjima ratnih dejstava, kao i zaustavljen rad odbrambenih preduzeća u Ukrajini za proizvodnju i remont oružja, vojne opreme i municije.

Otkriveni su položaji i uništene četiri radarske stanice ukrajinskih protivvazdušninih sistema S-300 na području Dnjepropetrovskoj i Zaporoškoj oblasti.

  • Poraz Ukrajinaca u pravcu Kupjanska

Ruske snage su u pravcu Kupjanska nanijele poraz ukrajinskim snagama i tom prilikom likvidirano je do 40 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, kao i borbeno oklopno vozilo i četiri automobila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Pored toga, na području Krasnog Limana preventivnim dejstvima ruske vojske nanet je težak poraz neprijateljskoj rezervi u DNR. U napadu je do 30 ukrajinskih vojnika likvidirano ili ranjeno, a uništena su i dva oklopna borbena vozila i dva kamioneta.

ISTOK

 

CATEGORIES
Share This