Konaković ogolio Dodika: Niko ne da pedalj države! Blokirane projekte može graditi samo BiH, nikako entitet!

Konaković ogolio Dodika: Niko ne da pedalj države! Blokirane projekte može graditi samo BiH, nikako entitet!

“Uslov za vlast i dogovor je da bude deblokada projekata u Republici Srpskoj, poput gasovoda, aerodroma u Trebinju i slično. Ako toga nema, nema ni dogovora. Mi nećemo nijedan projekat iz FBiH blokirati. Ako to bude moguće, nastavit ćemo sa njima sa razgovaramo, a ako nije, tražićemo druge partnere”, rekao je lider SNSD Milorad Dodik. 9. decembra ove godine.

On je dodao da je, kako je kazao, „SDA otvoreno radila protiv svih projekata u Republici Srpskoj“.

Par dana kasnije, 14. novembra, lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je Srni da će do kraja sedmice razgovarati sa predstavnicima HDZ-a sa kojima će izabrati partnere za formiranje vlasti na nivou BiH, a da je uslov da budu deblokirani svi projekti za Republiku Srpsku.

Dodik je istako da će partner biti ona stranka ili koalicija koja prihvati taj zahtjev.

– Ako nije spremna nijedna – neće ići nijedna – naglasio je Dodik.

U sporazumu o formiranju vlasti koji su potpisali SNSD, HDZ i stranke osmorke nema ni riječi o deblokadi projekata. No, zato ima u izjavama Nermina Nikšića i Dine Konakovića.

Nikšić: Nismo dali nikakve garancije!

Gostujući na BHRT, 16. decembra, na pitanje novinara ‘’da li su dali garancije Miloradu Dodiku da će se deblokirati Buk Bijela, aeorodrom Trebinje, gasovod’’, Nikšić je odgovorio:

– Naravno da nismo dali garancije ni za šta. Osim činjenice da ćemo u skladu sa zakonima i ustavima ove zemlje, ukoliko za Buk Bijela trebaju određene saglasnosti institucija BiH treba ih dobiti bilo ko ko je investitor. Mi smo spremni, kao „Osmorka“, da zajedno radimo na svim investicionim projektima, pa i na Buk Bijela, i na srednjoj Drini.

Lider SDP-a je naglasio da ‘’mora biti dogovor BiH i Srbije’’.

Dakle, Milorad Dodik koji se sve ove godine verbalno bori za očuvanje dejtonskih nadležnosti Republike Srpske dobio je poruku sarajevskih partnera da Republika Srpska ne može na svojoj teritoriji graditi hidroelektrane, aerodrome i gasovod, nego da nosilac projekata mora biti BiH. Šta je sledeće – da po građevinske dozvole idemo u Sarajevo, da naši načelnici i gradonačelnici moraju tražiti saglasnost Sarajeva za infrastrukturne projekte i krupne investicije?

HE ‘’Buk Bijela’’, ‘’Paunci’’ i ‘’Foča’’, u koje je Vlada Srbije spremna uložiti 520 miliona evra, nisu u dijelu rijeke Drine gdje je ona međudržavna granica, nego u njenom gornjem toku gdje je duboko u teritoriji Republike Srpske. Samim tim, nadležna za dodjelu koncesija je Komisija za koncesije Republike Srpske. Identičan slučaj je i sa aerodromom Trebinje.

Oba ova projekta osporena su apelacijama pred Ustavnim sudom BiH čiji su podnosioci bili i poslanici koji dolaze iz partija osmorke.

Konaković: Niko ne da pedalj države!

Gostujući u Centralnom dnevniku Face TV, lider NIP-a Dino Konaković potpuno je ogolio Dodikov debakl.

Govoreći o projektu ‘’Buk Bijela’’ on je poručio da to može biti samo projekat Srbije i BiH jer je na međunarodnoj rijeci.

-Ne može entiteta! ‘’Buk Bijela’’ bi mogla biti samo u vlasništvu dvije države – BiH i Srbije, a unutar BiH (zavisno od nivoa investicije) podijeljena između dvije elektroprivrede. To mora odobriti Komisija za koncesije BiH – rekao je Konaković i osporio pravo SrbijiiI Srpskoj da prave hidroelektranu:

– Ne mogu! Kako će to praviti, to međunarodno pravo ne dozvoljava!

Što se tiče deblokade izgradnje aerodrome u Trebinju, Konaković je istakao:

– Ista je procedura: država BiH, koncesija, zajedničko ulaganje…Niko ne da pedalj države!

ISTOK

CATEGORIES
Share This