Najnovije: Rat u Ukrajini, 191. dan – Bitka kod Svatova, Rusi zauzeli veći dio Novoselovskog

Najnovije: Rat u Ukrajini, 191. dan – Bitka kod Svatova, Rusi zauzeli veći dio Novoselovskog

Najnovije vijesti iz Ukrajine:

  • Pao ukrajinski helikopter

U reonu Konstatinovke je pao ukrajinski helikopter! Ruske snage nisu dejstvovale tako da jedine dvije opcije su tehnički kvar ili najgore, „Prijateljska vatra“.

  • Uništeni kompleksi S-300! Ukrajina je izgubila skoro cijeli divizion!
  • Oboren željeznički most u Bahmutu

Na sjevernoj periferiji Bahmuta (Artemovska) porušen je železnički most koji je prolazio preko autoputa M-03.

Na fotografiji nema karakterističnih znakova koji bi ukazivali na to da je most pogođen artiljerijskim, vazdušnim ili raketnim udarima.

Najvjerovatnije, most u vazduh su digli ukrajinski mineri, što može ukazivati na postepenu pripremu Oružanih snaga Ukrajine da napuste Bahmut.

Posljednjih nedjelja situacija u gradu je nepovoljna po Oružane snage Ukrajine: Vagnerove snage su stigle do Bahmuta sa zapada i juga, a sada aktivno napreduju samo u sjevernom pravcu kako bi potpuno poremetile snabdijevanje linije grada sa drugim naseljima.

Bahmutski „mlin za meso“

  • Bitka kod Svatova

Ruska vojska juriša na Novoselovskoe.

“Solcenpek” spaljuje neprijatelja u predgrađu.

▪️U gradu se vode borbe. Veći dio Novoselovskog je već zauzet od strane jurišnih grupa Oružanih snaga RF, militanti Oružanih snaga Ukrajine pokušavaju da se drže periferije, ali se sistematski uništavaju.

▪️Napad na ovo naselje razvijen uz moćnu artiljerijsku podršku, uklj. uz upotrebu teških sistema bacača plamena „Solcenpek “.

Dejstvo ruskog Solcenpeka

  • Dnevni brifing Ministarstva odbrane Rusije:

– Ruska vojska je izvela napade na položaje ukrajinskih snaga u tri mjesta u Harkovskoj oblasti, likvidirano je oko 30 ukrajinskih vojnika;

– U području Kramatorska uništen je ukrajinski PVO sistem „Buk-M1“;

– Ruske snage su se premestile na bolje položaje tokom ofanzive u području Krasnog limana;

– Ruska artiljerija je spriječila ofanzivu ukrajisnke vojske južno od Donjecka, likvidirano je oko 40 ukrajinskih vojnika;

– Uništen višecjevni sistem „Grad“ u DNR;

– Ruske snage su uništile tri diverzantske grupe i tri minobacačke čete ukrajinskih snaga u LNR.

  • Snimci iz Bahmuta!

Borbe na periferiji Artemovska. Vidi se da se obrađuju položaji Oružanih snaga Ukrajine na periferiji grada, gde se borbe postepeno pomeraju (pucanje na periferiji je bilo već u novembru).

Ipak, dok se Opitnoe ne uzme, ne može se očekivati potpuni napad na Artemovsk – ispostaviclo bi se previše skupim. Na osnovu dejstava naše komande, akcenat je na razvoju obilaznog saobraćaja sa juga preko Kurdjumovke i Kleščejevke, kao i napredovanju sjeverno od Artemovska u pravcu Soledara. Borbe za Podgorodnoje, kao i zauzimanje Jakovlevke, pogoršale su situaciju za Oružane snage Ukrajine sjeverno od grada, a kontranapadi nisu mogli da dovedu do stabilizacije, zbog čega je dio rezervi morao biti prebačen, a ne samo do Artemovska, već i do Soledara.

  • Broj žrtava raketnog napada na Melitopolj porastao je na 12 ljudi

„Na periferiju Melitopolja ukrajinske snage su izvele napad bacačima „himars“. PVO su oborile dvije rakete, četiri su dostigle cilj“, rekao je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Proruski guverner regiona Zaporožje Jevgenij Balicki, izjavio je danas da se broj žrtava i povrijeđenih u raketnom napadu na Melitopolj popeo na 12.

„Prema preliminarnim podacima, dvije osobe su ubijene, a 10 je ranjeno. Ranjeni su dobili medicinsku pomoć“, naveo je Balicki na Telegram kanalu, preneo je TAŠ.

Proruski zvaničnik rekao je da spasioci rade na mjestu napada i uklanjaju ruševine.

„Totalno je uništeno mjesto za kampovanje gdje je u subotu devet ljudi, civila, večeralo, a na udaru su bili i zaposleni u kampu“, dodao je Balicki. Prema njegovim informacijama, raketiranje predgradja Melitopolja dogodilo se oko 21.00 po lokalnom vremenu raketama američkog sistema HIMARS.

ISTOK

CATEGORIES
Share This