Najmračnija priča o saradnji crnogorskog vrha s italijanskom mafijom: Milo i Aco Đukanović u centru skandala sa ozloglašenom Koza nostrom

Najmračnija priča o saradnji crnogorskog vrha s italijanskom mafijom: Milo i Aco Đukanović u centru skandala sa ozloglašenom Koza nostrom

Šef italijanske Koza nostre Mateo Mesina Denaro uhapšen je danas u Palermu nakon što je 30 godina proveo u bekstvu. Italijanski vrh naveo je da je hapšenje Denara kao istorijski momenat, tokom kog je „pao“ poslednji veliki šef mafije. Pipci Koza nostre dopiru i van granica Italije, a pre dve godine otkriveno je kako je vrh jedne balkanske države učestovao u poslovima sa ozloglašenom italijanskom mafijom.

Denaro je uhapšen tokom posete jednoj privatnoj klinici u Palermu, u kojoj je primao terapiju. Policija je već neko vreme imala informacije o njegovom kretanju, ali se čekao pravi trenutak.

U velikoj akciji policije učestvovalo je nekoliko stotina ljudi, a rukovodili su tužilac iz Palerma Mauricio de Lusija i zamenik tužioca Paolo Gvido.

Matteo Messina Denaro Foto:EPA/POLICE

Tako je okončano tridesetogodišnje bekstvo Denara (60), koji je poznat i pod nadimkom Dijabolik. Denaro je bio u bekstvu od 3. juna 1993. godine, kada je izdat nalog za njegovo hapšenje zbog učešća u četiri ubistva. On je u odsustvu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog brutalnih ubistava sudija Đovanija Falkonea i Paola Borselina 1992. godine.

Stepen njegove brutalnosti, zbog koje je i dobio nadimak Dijabolik, postao je poznat nakon ubistva dečaka.

On je označen kao jedan od organizatora otmice Đuzepea Di Matea, dvanaestogodišnjeg dečaka, a sve da bi sprečio njegovog oca da povuče svedočenje o masakru ranih devedestih, u kom je stradalo deset ljudi.

Foto:Handout / AFP / Profimedia

Stravična otkrića policije dokazuju da je dečak nakon 779 dana zatočeništva zadavljen, a njegovo telo rastvoreno u kiselini.

Braća Đukanović i Koza nostra

Njihova imena pominju se u dokumentu suda iz Palerma. Đukanovići se dovode u vezu sa albanskim naftnim tajkunom Rezartom Tačijem, koji je proneverio milione za potrebe mafijaške organizacije Koza nostra. Svedok u ovom slučaju podelio je sa sudom svoj razgovor sa Milom Đukanovićem, u kom se spominju planovi o ulaganju u Prvu banku Crne Gore.

Aco Đukanović Foto:Savo Prelević/Vijesti.me

U pitanju je dokument istražnog sudije iz Palerma Alfreda Montalta, u predmetu koji se bavi slučajem albanskog tajkuna. Tači je godinama bio poznat po poslovanju u naftnoj industriji i svojevremeno se smatralo da je najbogatiji čovek u Albaniji. Jedno vreme bio je i vlasnik italijanskog fudbalskog kluba Parma, a čak je pregovarao i o kupovini Milana, u vreme kada je njegov vlasnik bio Silvio Berluskoni.

Dokument suda u Palermu objavio je albanski novinar Timi Samardžiu u emisiji „Zona Zero“ na Top News TV, ističući da se iz njih jasno vidi transfer velike količine novca za potrebe mafijaške organizacije Koza nostra.

„Račun u predsednikovoj banci“

Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Daniele Čestagali, jedan od osumnjičenih u ovom postupku svedočio je na sudu o razgovoru koji je vodio sa Tačijem.

“Nisam ti odgovarao jer me je zvao on, dobili smo poziv od predsednika Crne Gore. Račun je otvoren u njegovoj banci, tako će predsednik dugovati uslugu. Tači je zvao predsednikovog brata (Aco Đukanović prim.aut.), posle dva minuta je i predsednik zvao i rekao – donesi ih ovde, ostavi ih tamo, jer tako kapitalizuješ mene, a ja ti sve pokrivam“, ispričao je Čestagali.

Tači i nekoliko italijanskih državljana sumnjiče se da su proneverili više od 20 miliona evra. Kako pokazuje izveštaj istražnog sudije, do koga je došao portal RTCG, u ovom slučaju učestvovali su crnogorski predsednik i njegov brat, koji je, inače, pojedinačno najveći akcionar Prve banke Crne Gore.

Nova.rs

CATEGORIES
Share This