Govedarica predvodio Odbor za bezbjednost na sastanku sa specijalnim izvjestiocem Ujedinjenih nacija

Govedarica predvodio Odbor za bezbjednost na sastanku sa specijalnim izvjestiocem Ujedinjenih nacija

Članovi Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske danas su se, u prostorijama parlamenta, sastali sa delegacijom Ujedinjenih nacija predvođenom specijalnim izvjestiocem UN za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma Fanulom Niaolin (Fionnuala Ní Aoláin).

Članovi Odbora za bezbjednost, sa predsjednikom Vukotom Govedaricom na čelu, upoznali su specijalnog izvjestioca UN sa djelokrugom rada i nadležnostima Odbora u vezi sa razmatranjem zakona i ostalih akata iz oblasti bezbjednosti, sa posebnim osvrtom na parlamentarnu kontrolu policijskih i bezbjednosnih službi, istakavši važnost koordinisanog djelovanja svih nadležnih institucija, posebno policijskih, pravosudnih i obavještajno-bezbjednosnih službi u borbi protiv svih oblika ekstremizma a naručito islamskog radikalizma.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Vukota Govedarica, izrazivši zahvalnost specijalnom izvjestiocu UN zbog posjete Narodnoj skupštini Republike Srpske, informisao je delegaciju UN o nizu terorističkih napada koji su se u prošlosti desili u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici Odbora za bezbjednost su naglasili da nepostojanje zakona o borbi protiv terorizma, nedovoljan nivo koordinacije bezbjednosnih, obavještajnih i policijskih službi na nivou BiH i nedostatak efikasne parlamentarne kontrole nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH predstavljaju ozbiljne probleme u borbi protiv terorizma.

Na sastanku je bilo riječi o Strategiji Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2021–2026. godine i značaju donošenja akcionih planova za njenu efikasnu primjenu, u čemu će, kako je istaknuto, Odbor za bezbjednost imati aktivnu ulogu.
Razgovarano je i o Globalnoj strategiji UN za borbu protiv terorizma, migrantskoj krizi i kontroli granica.

Sastanku su prisustvovali članovi Odbora za bezbjednost Zoran Stevanović, Milanko Mihajilica, Milan Dakić, Srđan Todorović i Dragan Galić.

ISTOK

CATEGORIES
Share This