Načelnik Foče sutra na sudu zbog javnih nabavki

Načelnik Foče sutra na sudu zbog javnih nabavki

Aktuelni načelnik Opštine Foča Milan Vukadinović će se sutra naći u Osnovnom sudu Foča na optuženičkoj klupi od 10.30 časova zbog prekršaja Zakona o javnim nabavkama.

Sami postupak je pokrenula Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine na osnovu Izvještaja revizije Opštine Foča za period 1.1.2022. – 31.12.2022. i uputila Osnovnom sudu u Foči da pokrene prekršajni postupak protiv odgovornog lica u opštini Foča zbog utvrđenih prekršajnih radnji iz člana 116. Zakona o javnim nabavkama.

Sporno u radu načelnika Vukadinovića je da su u opštini Foča vršene nabavke radova putem direktnog sporazuma na način da se dijelio predmet nabavke, što je u suprotnosti sa zakonom. Rukovodstvo je jedan te isti posao cijepalo na više dijelova kako bi se došlo do iznosa ispod šest hiljada KM, sve kako bi se mogli sklapati direktni dogovori. Takvih ugovora je bilo 17, a njihova vrijednost 68 hiljada mraka.

Agencija za javne nabavke BiH je posebno izdvojila tri firme i skrenula pažnju Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje na moguću zloupotrebu službenog položaja. U pitanju su firme „Siming trejd“ d.o.o. Foča, s.p. i z.r Mladen Perišić iz Foče i „Sigmaelektronik“ s.p. Srebrenko Kunarac iz Foče.

Da li će Milan Vukadinović platiti skupu cijenu zbog namještanja javnih nabavki svojim saradnicima ili će Sud odlučiti drugačije ostaje da vidimo.

Fočanske novosti

 

CATEGORIES
Share This