Mršavi rezultati opozicione borbe: Nema vajde od neprestanog „uhođenja“ Dodika

Mršavi rezultati opozicione borbe: Nema vajde od neprestanog „uhođenja“ Dodika

Iako su brojni analitičari i stručnjaci za politički marketing već godinama unazad upozoravali da od konstantnih napada na lidera SNSD i praćenja svakog njegovog koraka opozicija nema mnogo vajde, što pokazuju i rezultati izbora u posljednjih 20-ak godina, lideri opozicije u Srpskoj i dalje ne odustaju od takvog načina „borbe“.

Sve vodeće opozicione partije, inače, javno se hvale svojim ekonomskim i socijalnim programima, te tvrde da imaju rješenje za gotovo sve probleme s kojima se suočava Srpska. Međutim, opšti je utisak da opozicionari nedovoljno iznose u javnost konkretne stvari koje su spremni da urade ako dođu na vlast, ili pak o takvim detaljima biračima počnu da pričaju tek u jeku predizborne kampanje. U međuvremenu, u periodu od jednih do drugih izbora, izjave i politički potezi Milorada Dodika, bez obzira koliko su vrijedni pažnje, uglavnom se nalaze u fokusu ovdašnjih opozicionara.

Socijalna korupcija

Koliko je navedeni način djelovanja donio koristi ili štete opoziciji u Srpskoj pitali smo političkog analitičara Dušana Janjića. Prema njegovom mišljenju, neprestano „uhođenje“ Dodika i reagovanje na svaku njegovu izjavu i politički korak predstavlja mnogo lakši način opozicione „borbe“ od približavanja svojih političkih ideja i stavova običnom narodu.

– Lagodna je pozicija biti u opoziciji 20 ili 30 godina i pritom uspijevati, kada govorimo o opozicionim vođama i užem krugu njihovih saradnika, solidno da živiš od toga. To se, inače, zove socijalna korupcija. Kad imaš socijalnu sigurnost ne želiš mnogo da rizikuješ, jer imaš šta da izgubiš. Ta socijalna korupcija svuda na ovim prostorima je jako visoka, a posebno je izražena u BiH i Crnoj Gori – kaže Janjić.

Politički bazar

Smatra da bi za opozicionare u Srpskoj bilo mnogo korisnije da se okrenu sebi, svojim programima i njihovom približavanju javnosti, umjesto što kao opareni, kako kaže, „skaču“ na svaku Dodikovu izjavu.

– To je čak važan psihološki momenat – da ne čuješ onog koji galami. To mogu samo ljudi koji su sigurni u sebe i u ono što zagovaraju, a koji nisu spremni da sutra ujutro pregovaraju. U Republici Srpskoj i cijeloj BiH, koliko vidim, postoji opšti bazar gdje svako sa svakim trguje i svako gleda da nešto ućari. Niko ne želi da preuzme rizik. Sve opozicione stranke hvale se svojim programima, strategijama i rješenjima za tešku ekonomsku situaciju u kojoj se Republika Srpska nalazi. Međutim, to se poteže samo u predizbornoj kampanji, pa su takvi programi i strategije više izborni, nego stvarni – ocjenjuje Janjić.

Proizvođači vijesti

Kad opozicionari reaguju na svaku Dodikovu izgovorenu riječ, dodaje Janjić, oni u suštini podržavaju njega, pa makar se lider SNSD, prema njegovim riječima, približio kraju svoje političke karijere.

– To se stalno dešava i tu leži velika odgovornost na opoziciji, ali i na medijima. Političari manipulanti, kakav je Dodik, u takvim situacijama se genijalno snalaze. Oni doslovno proizvode vijesti. Šta god Dodik da „odvali“, bez obzira koliko je to glupo, to su veći naslovi i jače reakcije iz opozicije. Političarima je najvažniji rejting, a on se gradi na osnovu pojavljivanja u vijestima. Tu je Dodik neprevaziđen – zaključuje Janjić.

„ULUPANI“ DODIK

Komentarišući sukob koji već duže traje između lidera SNSD i Zapada, Dušan Janjić tvrdi da je to, na neki način, „uljuljkalo“ opoziciju i dalo im nadu da će neko sa strane doći i umjesto njih smijeniti aktuelnu vlast u Srpskoj.

– Opoziciji odgovara ovakav „ulupani“ Dodik. Oni čekaju da ga neko drugi skloni, ali takav interes trenutno ne pokazuje ni Amerika ni Velika Britanija niti neko treći, jer su na Zapadu shvatili da je ovo jedno zaleđeno društvo i da takvi, osim sami sebi, ne mogu bilo kome da nanesu štetu. Zbog toga se ne pojavljuje taj neko ko bi opoziciji riješio problem – tvrdi Janjić.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This