Mit o Palestini

Mit o Palestini

Poruka koju je Palestina poslala arapskim zemljama i tamošnjim muslimanima da im ne klanjaju dženazu jer su Palestinci živi, a oni mrtvi, nije ništa manje nego stvaranje novog mita u ovom vijeku čija je snaga mnogo veća i čije ćemo dejstvo tek svjedočiti.

Njegova snaga je upravo u suprotstavljanju američkom mitu o pravu na supermaciju, sreću i blagostanje, demokratiji koja se nameće i održava silom, ali i jevrejskom mitu o holokaustu ili stradanju koje je na sintagmi antisemitizma i ekskluzivitetu prava na žrtvu izgradio novu jevrejsku državu. Ne sporeći da je stradanje Jevreja u Drugom svjetskom ratu imalo razmjere skorog uništenja jevrejske nacije, tim moralnim pravom danas nije moguće opravdavati uništenjem palestinske nacije na prostoru Bliskog Istoka. Upravo ovo što danas rade Jevreji na dijelu palestinske teritorije rezultovaće snažnim mitom o palestinskom stradanju koji će, kao i svaki mit, zaživjeti i nezaustavljivo se održati upravo u narodu, i ne samo islamskom, jer su danas masovni propalestinski protesti i u zapadnim zemljama i sve jače osude iraelskih zločina.

Golda Mejr: Palestinci su nas natjerali da ubijamo njihovu djecu

U kojoj mjeri dugogodišnjom bliskoistočkom krizom vlada jedna suluda logika, po zakonu spojenih posuda, najbolje svjedoči svojevremeno izjava izraelske premijerke Golde Meir, koju su neki glorifikovali političkom mudrošću, a u kojoj je rekla da Jevreji najviše zamjeraju Palestincima što su ih natjerali da ubijaju njihovu djecu, odnosno “mir će doći kada Arapi budu voljeli svoju djecu više nego što će mrziti nas.”

Drugim rječima, vojne akcije Izraela su kao takve opravdane jer ih rade zato što moraju, a kako je govorila Golda Meir “hvala Bogu efikasni smo.” Razmjere te političke logike i njene posljedice možemo da vidimo danas kada se ta efikasnost ubijanja palestinske djece pokazuje na djelu.

Ono što posebno treba da zabrine jeste da se danas u  vladi Benjamina Netanjahua tri ključna ministarstva danas zauzimaju najveći izraelski ekstremisti (jedan od njih Bezalel Smotrič, ministar finansija koji je takođe zadužen za okupiranu Zapadnu obalu, prema vlastitom priznanju), sljedbenici rasističkih ideja Meira Kahane, jednog od najvećih ekstremista među Jevrejima u Izraelu.

Drugim riječima, ne nazire se brz i dobar ishod najnovije eskalacije nasilja na Bliskom Istoku, a sasvim je izvjesno da Izrael neće moći uništiti Hamas i slomiti palestinski otpor kako je namjeravao. Naprotiv, kompromitacija nasiljem kojem je bez ograničenja pribjegao Izrael u značajnoj mjeri će smanjiti ugled Jevreja u svijetu, o čemu oni za sada previše i ne brinu, ali i osnažiti imidž žrtve palestinkog naroda koji je na nju očigledno spreman, jer nema izbora.

Logikom Golde Meir, upravo će Jevreji izgraditi novi mit o Palestini, čija je snaga jača od svake efikasnoti.

ISTOK

CATEGORIES
Share This