Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore reagovalo na Dodikove izjavu o ujedinjenju

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore reagovalo na Dodikove izjavu o ujedinjenju

 Da li je Dodik namjerno ponovo plasirao populističku priču o ujedinjenju Srbije, Crne Gore i Republike Srpske kako bi išao na ruku „suverenistima“, crnogorskim nacionalistima i ekstremistima, pristalicama Mila Đukanovića uoči popisa stanovništva, koji je na njegov zahtjev i pritisak zapada odlođen na mjesec dana. Da li Dodik po nalogu Službe pokuša minirati formiranje nove Vlade Crne Gore, mandatara Milojka Spaića, koja je od početka krhka i na tankom osloncu, i da li ponovo pomaže Mila Đukanovića, po zadatku Službe kao 2006. godine.

Prenosim u cjelosti reagovanje Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, koje je osudilo Dodikove izjavu i istup, a ko zna čitati između redova sve mu je jasno.

MVP Crne Gore: Vrijeme je da se regija riješi politika poput Dodikove

MVP Crne Gore: Vrijeme je da se regija riješi politika poput Dodikove
Foto: Vijesti.ba

 Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore reagovalo je na izjavu predsednika RS Milorada Dodika „da Srbi u ovom vijeku treba da formiraju jedinstvenu državu čiji će dio biti i Crna Gora“.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore poručilo je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku da je Crna Gora nezavisna i međunarodno priznata država, članica NATO-a, okrenuta evropskoj budućnosti, a ne retrogradnim idejama, koje žive zahvaljujući nacionalističkoj retorici i stremljenjima pojedinih političara iz regiona.

“Kao građanska, sekularna i multietnička država, posvećeni smo dobrosusjedskim odnosima koji se moraju temeljiti na međusobnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, temeljnih vrijednosti i vanjskopolitičkih opredjeljenja, jer samo stabilno susjedstvo može donijeti prosperitet našim državama i regionu u cijelini. Nije prvi put da budućnost Crne Gore bude predmet neprimjerenih i nedopustivih komentara u svrhe lokalnih političkih prilika u regionu, i/ili u cilju namjernog podrivanja dobrosusjedskih odnosa, evropske perspektive i sigurnosti regiona, stoga pozivamo g. Dodika da se uzdrži od ekspanzionističke i nacionalističke retorike i ponaša politički i državnički odgovorno, u duhu prijateljskih odnosa, kakve njeguju Crna Gora i Bosna i Hercegovina”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je jedina unija u kojoj se Dodik može naći sa Crnom Gorom u budućnosti, Evropska, “iako u njegovom slučaju, zahvaljujući ovakvim, nazadnim politikama, to izgleda kao teško dostižna budućnost”.

“Zbog toga je od krucijalne važnosti da se naš region konačno oslobodi retrogradne političke zaostavštine iz mračnih 90-tih godina prošlog vijeka, koju i dalje zagovara i predstavlja g. Dodik, kako bismo, konačno, krenuli napred i izgradili društva kakva naši građani zaslužuju”, zaključuje se u saopštenju ministarstva.

Nebojša Vukanovi/blog

CATEGORIES
Share This