Minimalac, 900 nijansi očaja

Minimalac, 900 nijansi očaja

Konačno se i taj grad sagradio: Vlada RS je dokonala, analizirala, sto put mjerila i na kaju, dva dana pred Novu godinu, presjekla: minimalac će biti 900 maraka.

Sve u svemu, kad se tome doda topli obrok, nekom i minuli rad, skrpiće se nekako famozna hiljadarka, naravno, ako ne radiš za gazdu kretena, koji ne zarezuje zakon, pa od radnika traži da mu dio teško zarađene nadnice vrate u kešu.

Govorimo, dakle, o pet stotina evra, koje su, promptno, izazvale žestoke reakcije: kao da se radi o ukazanju Gospe nasred Manjače, ili  o smaku svijeta, od kojeg se pobjeći ne može, čak ni u Njemačku

Govorimo, dakle, o 500 evra. I o 900 nijansi očaja u koji tone ova zemlja.

U Sindikatu nisu ni nezadovoljni ni prezadovoljni minimalcem. U stilu “kako sam se nadala, dobro sam se udala”. Ne pokazuju baš očaj, valja ostati dobar s vlastima.

Ali očaj provijava iz dubine, iz činjenice da smo očajna kombinacija propale tranzicije, siromaštva i potrošačkog društva, u kojem moć radnika i sindikata rapidno slabi.

Poslodavci bjesne, urlaju, prijete. Propašće, vele, načisto.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić pozvao je Vladu da ispravi grešku, smanji minimalac i „spasi privredu“.

A rekao je i jednu ključnu rečenicu, koja je medijima prošla ispod radara.

„Nijedan privrednik neće dozvoliti da mu se kapital topi i nestaje: smanjiće proizvodnju i broj radnika“, reče prvi privrednik Srpske.

Lijepo čovjek objasnio čemu privreda služi. Očajna privreda, koja će se survati u propast, ako nadnice dobace do 500 evra.

Očaj se ogleda i u grozničavom iščekivanju vijesti o minimalcu. I u činjenici da, bar zvanično, za minimalac rade i desetine hiljada visokoobrazovanih radnika i iskusnih majstora. Dobro, bude i nešto u koverti, ali to se ne pika, ni u banci kad tražiš kredit, ni u Fondu PIO kad pođeš u penziju.

Očajno je i to što ljudi pristaju na ovakav vid očigledne korupcije u korist svoje štete.

Očajno se osjeća svaki prosječni građanin Srpske kada pročita da među vodećim poslodavcima u BiH, pa i u RS, ima i multimilionera.

Predsjednica Saveza sindikata RS, Ranka Mišić, rekla je da je hiljade radnika čekalo vijest o minimalcu, kako bi odlučili da li ostaju u Srpskoj ili pakuju kofere.

Šta li su, očajnici, odlučili?

Autor: Milkica Milojević

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This