Miličević: Iza izjave Dodika o podršci etničkom čišćenju Jermena ne stoji srpski narod

Miličević: Iza izjave Dodika o podršci etničkom čišćenju Jermena ne stoji srpski narod

Prvenstveno kao čovjek, zgrožen sam činjenicom da bilo ko može da aplaudira etničkom čišćenju bilo kojeg naroda, a kao pripadnik srpskog naroda koji je mnogo puta kroz stariju i noviju istoriju imao sličnu sudbinu, šokiran sam da je jedina osoba u cijelom svijetu koja je predsjedniku Azerbejdžana Alijevu čestitala „reintegraciju“ i etničko čišćenje više od stotinu hiljada Jermena, Milorad Dodik, koji nažalost obavlja funkciju predsjednika Republike Srpske.

Srpski narod sigurno ne stoji iza takve izjave, već pojedinac koji je izgubio svaki moralni, ljudski, pa i patriotski kompas, a čiji je legitimitet kao izabranog predstavnika srpskog naroda upitan zbog izbornih krađa i prevara. Čak ni predsjednik Turske, koja sa narodom Azerbejdžana dijeli zajedničko porijeklo, nije takvim nediplomatskim i nehumanim rječnikom kvalifikovao dešavanja u Azerbejdžanu i Nagorno Karabahu. Već su napravljena poređenja da je to isto kao da je neko čestitao egzodus Srba iz Republike Srpske Krajine, srpskog Sarajeva, srednje Bosne, Kosova i Metohije. Jednostavno nečuveno.

Ambasador Jermenije u BiH, gospodin Ašot Ovakimjan, u jučerašnjem reagovanju na Dodikovu izjavu od 7 dana ranije, izražava nevjericu i čuđenje da je tako nešto izrečeno, isprva smatrajući da se radi o o lažnoj vijesti ili neslanoj šali. Međutim, nakon što se mogao uvjeriti da je ta izjava jedina takva iz čitavog svijeta na zvaničnom sajtu predsjednika Azerbejdžana Alijeva, izrazio je svoje žaljenje i zgražavanje konstatujući da „skoro potpuno etničko čišćenje jermenskog stanovništva Nagorno-Karabaha, s teritorija koje su Jermeni naseljavali preko tri hiljade godina, nije potez koji zaslužuje pohvalu međunarodne zajednice, kao ni predsjednika Republike Srpske“.

S pravom uz dozu ironije, ambasador Jermenije, poručuje Dodiku da ne vjeruje da bi bio zadovoljan sličnim čestitkama, upućenim drugim „mudrim i hrabrim“ liderima, kad bi se, ne daj Bože, nešto slično desilo Republici Srpskoj u nekim mogućim integracionim procesima. To je još jedan u nizu primjera na koji način se Dodik igra sa sudbinom srpskog naroda u Republici Srpskoj, glumeći secesionistu i ugrožavajući ono za šta je 25 hiljada srpskih boraca dalo život, dok u drugim krajevima svijeta, potpuno nepotrebno zagovara reintegracije i etničko čišćenje. Nažalost, paralelno sa egzodusom Jermena iz Nagorno Karabaha, dešava se i egzodus stotina hiljada Srba iz Republike Srpske na Zapad upravo zaslugama Milorada Dodika.

Istovremeno, nakon Dodikovog pisma Alijevu, u medijima bliskim vlasti u Republici Srpskoj pojavile su se stravične uvrede na račun Jermena, najstarijeg hrišćanskog naroda, koji se kvalifikuju kao jeretici to jest otpadnici od vjere, te čak kolektivno tereti za ubistva vjerskih velikodostojnika iz davne istorije, što govori da Dodikov potez nije nekakva greška, već očito sračunata strategija za demonizovanje Jermena u cilju pokušaja da se od predsjednika suparničkog Azerbejdžana obezbjede petro-dolari u nedostatku drugih stranih kreditora.

Jermenski narod nikada srpskom narodu nije učinio nikakvo zlo, naprotiv, prijateljski odnosi sežu u doba Svetog Save koji je 1218. godine posjetio prvu hrišćansku državu Jermeniju, te sa sobom doveo jermenske neimare koji su izgradili manastir Vitovnicu kod Petrovca na Mlavi, a za vrijeme bitke na Kosovu Jermeni iz vojske sultana Murata, prelaze na stranu kneza Lazara, ostaju u Srbiji i 1392. godine podižu manastir Jermenčić na planini Ozren kod Soko Banje. Kada je jermenski narod u 20-om vijeku stradao u genocidu, iz Anatolije nekoliko desetina hiljada Jermena spas je našlo u Srbiji.

I ovom prilikom želim da poručim jermenskom narodu u njihovim teškim trenucima, da je srpski narod uz vas, da danas kao nekada i moralno i u svakom drugom pogledu ima našu podršku, te da ništa neće narušiti naše istorijske prijateljske veze, pogotovo ne pojedinci iza čijih izjava ne stoji ogromna većina srpskog naroda.

SDSRS

CATEGORIES
Share This