Marinku Božoviću utamničeni srpski vojnici zahvalili za podršku: Zaboravljeni od institucija Srpske

Marinku Božoviću utamničeni srpski vojnici zahvalili za podršku: Zaboravljeni od institucija Srpske

Prenosimo objavu sa fejsbuk profila načelnika opštine Istočna Ilidža Marinka Božovića:

Pismo koje sam jutros dobio, a koje ostavljam ovdje da biste i vi mogli pročitati, osnažilo je moje opredjeljenje da nikada i nigdje ne budem dio lažnog patriotizma. Da se nikada i nigdje ne busam praznim floskulama i zapaljivom retorikom bez krajnjeg cilja.

Da o ratu pričam sa pijetetom prema svim žrtvama na svakoj strani, ali i da pomognem, kada god mogu, vojnicima Vojske Republike Srpske koji su se godinama borili protiv svjetskih sila čiji je cilj bio zatiranje svega srpskog na ovom malom i krvavom prostoru, a sada leže zaboravljeni po bjelosvjetskim kazamatima.

Zbog toga se sav moj sistem vrijednosti, nevezano za političko opredjeljenje, buni protiv današnje vlasti u Republici Srpskoj. Zbog zaboravljenih heroja iz prošlosti, zbog neodgovornosti prema našim budućim herojima. Ko može da govori o nekom novom ratu, kada još uvijek krvavre rane devedesetih? Ko može da prijeti, plaši novim okršajima kada je zaboravio one koji su stali na prag otadžbine kada je trebalo? Ko smije da nas u 21. vijeku 2024. ljeta Gospodnjeg vraća 30 godina unazad?

Zatire se istorija Republike Srpske koju je, zajedno sa istinskim herojima devedesetih godina, pisao pokret Srpske demokratske stranke. Time se ruše temelji Srpske i ne poštuje njen kontinuitet.

Treba nam vlast koja će sa jednakim poštovanjem položiti vijenac na grob bivšeg predsjednika RS Milana Jelića i na grob Momčila Krajišnika, koji je bio prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, jer time će se ukazati značaj Republici Srpskoj, bez obzira na lični odnos prema pomenutim ljudima. No, prije svega, treba nam vlast koja će položiti vijence na Vojničkom groblju „Novi Zejtinlik“. Tek to bi bio znak iskrenog patriotizma i da je Republika Srpska iznad svih političkih razlika.

Republici Srpskoj treba mir i smirivanje tenzija koje se nožem mogu sjeći. Treba bolji zdravstveni sistem, konkretnija podrška školstvu, treba jasna vizija, tehnološki napredak, siguran život. Republici Srpskoj treba budućnost u kojoj ćemo jednako brinuti o onima koji su stvarali našu otadžbinu i o onima koji treba da nastave taj put.

Sve ostalo je laž, uvreda, poniženje sopstvenog naroda kojeg je stigla „era u kojoj dezerter odlikuje dezertera“.

Ovih je dana naša zajednica dospjela u skoro sve lokalne i regionalne medije, a glavna vijest je, sasvim zasluženo, podizanje spomenika dr Miodragu Laziću u Istočnoj Ilidži.

Pretenciozno je reći da sam ja pobjednik dana. Pobjednik je moja, vaša, naša Istočna Ilidža koja je još jednom, po ko zna koji put, pokazala da pamti svoje junake. Pobjednik su ti isti junaci, koji su nam osigurali budućnost i otadžbinu zvanu Republika Srpska.

Hvala svim Ilidžancima zbog ove pobjede!

Istok

CATEGORIES
Share This