Manjinski akcionari FG “Birač” osnovali udruženje

Manjinski akcionari FG “Birač” osnovali udruženje

– Manjinski akcionari Fabrike glinice „Birač“ osnovali su Udruženje za zaštitu prava manjinskih akcionara u FG Birač i „Alumina“ pod nazivom “Akcionar”.

Lica ovlašćena za zastupanje i predstavljanje Udruženja su predsjednik Upravnog odbora Dragica Lazić i zamjenik predsjednika Upravnog odbora Stanko Stojanović.

U rješenju o osnivanju navedeno je da su ciljevi udruženja, između ostalog, očuvanje, zaštita, obnova i poboljšanje prava manjinskih akcionara, sprečavanje potiskivanja manjinskih akcionara od strane većinskog akcionara kao i otkup akcija malih akcionara od društva, po realnim tržišnim cijenama.

Predsjednica Upravnog odbora Dragica Lazić rekla je za CAPITAL da udruženje broji oko 150 članova koji imaju akcije još od prije rata, ali im se prava po osnovu njih osporavaju.

Zbog toga najavljuje i tužbu protiv Fabrike glinice.

„Glinica zadnjih godina posluje veoma dobro, a mi od toga nemamo ništa. Tako da sam ja stala na čelo ovih ljudi, imamo već više od 150 članova i borićemo se do zadnjeg. Idemo na to da putem suda pokušamo riješiti ovo pitanje. Pokušali smo da razgovaramo i sa upravom „Alumine“, ali nije bilo volje sa druge strane. Tražimo da nam se isplate naše akcije i podnijećemo tužbu protiv FG „Birač““, rekla je Lazić koja je i univerzitetski profesor.

S druge strane, direktor „Alumine“ Zoran Stevanović smatra da ovo udruženje ne može dobiti ništa tužbom, jer je Fabrika glinice u stečaju.

„Ne postoje akcionari kad je firma u stečaju. Tek kad se namire svi stečajni povjerioci, ostatak novca, ukoliko ga bude, dijeli se akcionarima. Koliko ja vidim u ovom stečaju nema šanse da budu namireni ni svi povjerioci, tako oni neće dobiti ništa. Ali, neka se ljudi bore za sebe, ja nemam problem sa tim“, rekao je Stevanović.

Podsjećamo, Fabrika glinice je „Birač“ je u stečaju već 11 godina, a iako stečaj još nije okončan, „Pavgord“ je na osnovu sudskih presuda u izvršnom postupku nedavno uspio da preuzme „Aluminu“ i postane vlasnik najvrednijeg dijela FG „Birač“.

Detalji te prodaje zvanično nisu objavljeni.

(Capital) Foto: Alumina

CATEGORIES
Share This