Mađarski milijarder postao vlasnik cementare u BiH

Mađarski milijarder postao vlasnik cementare u BiH

Prvi čovjek premijera Mađarske Viktora Orbana, milijarder Lerinc Mesaroš (Lőrinc Mészáros) novi je vlasnik „Lukavac cementa“. Jedan od glavnih razloga ove kupovine mogli bi da budu daleko niži porezi za rudarske kompanije u BiH nego u Mađarskoj.

Informaciju da su dobili novog vlasnika danas su zvanično potvrdili i cementare Lukavac, a cijena nije saopštena.

„Talentis International Construction Investments Kft. iz Mađarske je novi vlasnik Lukavac Cementa. Krajem prošle sedmice i zvanično je okončan proces akvizicije koji je trajao više mjeseci te su uspješno ispunjeni svi uslovi koji su bili sadržani u kupoprodajnom ugovoru“, navedeno je u saopštenju kompanije.

U ovoj kompaniji kažu da će i dalje djelovati u skladu sa svojom zacrtanom poslovnom strategijom, s posebnim fokusom na inovativni razvoj i još bolje pozicioniranje proizvoda kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.

„Upravljačka struktura kompanije ostaje potpuno ista, bez ikakvih promjena, u punom kapacitetu nastavljamo saradnju s našim partnerima i kupcima“, kazao je generalni direktor Stjepan Kumrić.

Mesaroš je za mađarske medije izjavio da je cilj ove akvizicije da obezbijedi jaku osnovu za rast njihove grupe kompanija u građevinskoj industriji.

„Kompanija „Lukavac Cement“ stoji na stabilnim nogama sa pouzdanim kapacitetom za generisanje profita, čije će sticanje umnogome doprinijeti ublažavanju problema sa snabdijevanjem domaćih sirovina. U budućnosti ćemo nastaviti da tražimo nove mogućnosti na domaćem i međunarodnom tržištu“, izjavio je Mesaroš koji je veoma blizak sa mađarskim premijerom Orbanom.

Prema pisanju medija Mađarska uprava za ekonomsku konkurenciju je 2020. godine pokrenula istragu protiv cementara koja još nije okončana, a Vlada je 2021. godine uvela dodatnu naknadu za određene kompanije u oblasti rudarstva od čak 90 odsto, što bi mogao da bude jedana od galvnih razlog ove kupovine.

Takođe, kao jedan od razloga kupovine cementare u BiH, mediji navode i planiranu izgradnje nuklearne elektrane Pakš 2 koju će Mađarska graditi sa Rsijom.

Za tu gradnju nsu im potrebne ogromne količine cementa, tako da se kupovina cementare u BiH sa nižim porezima pokazala kao odlična poslovna prilika.

Magazin “Forbes” navodi da je jedna od njegovih kompanija, “Mesaroš i Mesaroš”, veliki igrač u mađarskom građevinskom sektoru, zahvaljujući ugovorima koje dobija od državne vlasti.

Prema procjenama “Forbesa”, Mesaroš posjeduje bogatstvo vrijedno oko 1,6 milijardi dolara, a njegov uspon počeo je nakon što je Orban po drugi put došao na mjesto premijera, 2010. godine.

(Capital) Foto: Lukavac Cement

CATEGORIES
Share This