Luksuz na račun države: 200.000 maraka za vozila

Luksuz na račun države: 200.000 maraka za vozila

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić odlučio se počastiti luksuznim automobilom za koji će biti plaćeno 130.000 maraka sa uključenim PDV-om iz budžeta. I to nije sve.

Ministarstvo bezbjednosti BiH, osim ovog, kupiće još jedno jeftinije, ali opet veoma skupo vozilo o kakvom većina građana, koji pune budžete, može samo sanjati. Za taj automobil Ministarstvo je planiralo izdvojiti oko 65.000 KM.

Tender u dva lota za obnovu voznog parka Ministarstva bezbjednosti BiH objavljen je 8. septembra na Portalu javnih nabavki. Rok za preuzimanje tenderske dokumentacije je 20 dana, a otvaranje ponuda planirano je za 5. oktobar.

Iako se u tenderskoj dokumentaciji ne precizira marka automobila, jer to nije dozvoljeno Zakonom o javnim nabavkama, prema traženim tehničkim specifikacijama lako je naslutiti u kom smjeru idu Nešićeve želje i na šta je „bacio oko“.

– Traženo je da vozilo ima minimalno 210 kW a Touareg ima upravo 210 kW ili 286 KS, dužina minimalno 4850 mm a Touareg ima 4878 mm, međuosovinski razmak min 2850 mm a Touareg ima 2894 mm, zapremina prtljažnika minimalno 800l a Touareg ima 810l, zapremina motora minimalno 2900 ccm a Touareg ima 2967 ccm – navedeno je u analizi.

Osim toga, Ministarstvo je tražilo da automobil bude dizel, crne metalik boje sa petero vrata, kožnim sjedištima, multifunkcionalnim kožnim mjenjačem, tekstilnim prostiračima, fabrički zatamnjenim zadnjim bočnim staklima i zadnjim staklom.

Zanimljivo je i to da Ministarstvo bezbjednosti zahtijeva prilično nerealan rok za isporuku vozila od 30 dana, što može upućivati na to da je sve ranije dogovoreno sa dobavljačem, a da je tender samo puka formalnost.

(Fokus) FOTO: A. Durgut/Pixsell
CATEGORIES
Share This