Ljude u Vladi privreda uopšte ne interesuje

Ljude u Vladi privreda uopšte ne interesuje

Da li je moguć minimalac od 1.050 KM u Srpskoj? Iz Sindikata poručuju da je povećanje realno i izvodivo, dok poslodavci tvrde da se plate ne mogu povećati pritiskom na dugme. Ekonomisti stava da se o tom zahtjevu tek treba raspravljati, poručeno je između ostalog u Izazovima BN TV.

– U Republici Srpskoj platu prima oko 290.000 radnika, od čega je u iznosu do 750 KM plaćeno 62.217 radnika, rekao je potpredsjednik Saveza sindikata za privredu Danko Ružičić.

“Ako je neto plata 750 KM ona u bruto iznosu košta 1.016 KM, buduća ako bi bila 1.050 KM, a treba da bude, ima za to opravdanja, na nju bi doprinos bio 51,4% i ona bi iznosila 1.590 KM.”, kaže Ružičić, koji smatra da nema boljih uslova za poslovanje u regionu i u Evropi nego što je u Republici Srpskoj.

– Da je stanje daleko od idealnog, svjedoči sunovrat privrede, koji je počeo prije 14 godina, kada su povećani doprinosi na neto plate sa  51%  na 63% , a uspješni poslodavci dodatno oporezovani, ocjenjuje ekonomista Zoran Pavlović.

“I od tada, ljude u Vladi privreda uopšte ne interesuje. Što bi o tome razmišljali kad su odjednom dobili kasu koja je bogato napunjena. Republika Srpska je ove godine, a to je čeka i sljedeće dvije, morala da plati više od milijardu obaveza. To je nevjerovatno veliki nivo troškova koji su stvoreni,  a te troškove mora da plati realni sektor koji stvara novu vrijednost.”, izjavio je Pavlović.

– Najniža plata u Republici Srpskoj može rasti samo za nivo projektovane inflacije za iduću godinu uz ekonomski rast koji je na nivou 1,3 %, kaže direktor Unije poslodavaca Republike Srpske  Saša Aćić. Iznio je prijedlog poslovne zajednice:

“Prijedlog za koji smatramo da je korektan i normalan i u skladu sa onim što smo radili u proteklih nekoliko godina, jer nismo mogli sa kvazi sindikatima dogovoriti takav dio je na nivou 750 KM. Oni koji saopštavaju da to može na nivo od 1.050 KM trebaju preuzeti odgovornost. Odgovornost će im vrlo brzo stići već u januaru, moraće odgovoriti ljudima koji će u međuvremenu ostati bez posla na pitanje zbog čega su ostali bez posla?”

Da li je povećanje najniže plate realno i izvodivo?

Ekonomista Zoran Mastilo ističe da najnižu platu trenutno prima 75.000 radnika što je signal da bi to stanovništvo moglo otići u zonu siromaštva. On navodi da o tome treba voditi računa i da rješenje vidi na relaciji Vlada, poslovna zajednica i sindikat.

Njegov kolega Zoran Pavlović objašnjava da se najmanje 50% dobiti koju svaki poslodavac prijavi i plati porez, pretvori u gotov novac koji je dodatak na platu.

“Zato što je 10% trošak na dobit kompanije, a 65% je opterećenje na platu. Jedino razumno rješenje je postaviti zahtjeve pred poslodavce, sindikate, profesore kako da dođemo do plate od 1.050 KM?”

Ključni problem društva u Republici Srpskoj je što oni koji su potrošnja odlučuju o tome kako se trebaju ponašati oni koji proizvode, navodi Aćić. Iako su sagovornici u emisiji Izazovi BN televizije iznijeli različita mišljenja, jedno se da zaključiti: još je dug put do najniže plate od 1.050 maraka u Republici Srpskoj.

(BN)

CATEGORIES
Share This