Kupovina stana u Srpskoj postala nemoguća misija!

Kupovina stana u Srpskoj postala nemoguća misija!

Da bi jedna četvoročlana porodica u Republici Srpskoj mogla u današnje vrijeme ući u projekat kupovine stana na kredit od recimo 60 kvadratnih metara, neophodno je da ima ukupna mjesečna primanja bar od 4.600 do 5.100 maraka i to minimum.

Ipak agenti nekretnina kažu da potražnja ne pada, uprkos rastu cijena, i zato smo istražili kakvo je tržište nekretnina i koja je struktura kupaca.

Ako poželite da kupite stan u ovoj zgradi u centru Banjaluke moraćete dobro da se potrudite i da možda radite i tri posla, osim ako niste jedan od srećnika koji je dobio neko nasljedstvo pa i ne mislite o kreditu, jer ovdje kvadrat stana dostiže i do 6 000 maraka. Običan građanin sa prosječnom bruto platom od oko 2000 maraka o tome ne može ni razmišljati, a kamo li sprovesti u djelo.

Kad odete kao kupac na jednu od web stranica na kojima se prodaju stanovi nailazite na cifre od 667 000 KM za 80 kvadrata stana, ako želite penthaus, moraćete izdvojiti oko 512 000 KM. Imate i malo jeftinije stanove od oko 459 000, a ako vam je to puno, imate stanove i po cijeni od oko 280 000 KM. I onda kad se vratite u stvarnost, i ako radite za prosječnu platu, ovo vam sve izgleda kao san.

Ipak, uprkos i inflaciji i cijenama stanova, potražnja raste i nema namjeru da stane, kažu agenti nekretnina.

„Kako kupci reaguju?

Oni prvo sačekaju, malo odustanu od kupovine sačekaju kako će se odvijati situacija i s obzirom da nije došlo do vraćanja cijena stanje se stabilizovalo i onda je vratila se potražnja koja je bila pala i sad je potražnja solidna. Nema prostora za veliko poskupljenja ali neće biti kako stoje stvari ni pojeftinjenja“, smatra Dragan Milanović,  direktor agencije za nekretnine Remax.

Cijene stanova dosežu vrtoglave iznose. Tako najskuplji kvadrat stambenog prostora u novoizgrađenoj zgradi u Bana Luci na najboljim lokacijama doseže i 7000 KM, u Sarajevu 9000 KM.

Koliko su cijene zaista otišle daleko, vidi se na primjeru garsonjere od dvadesetak kvadrata u centru Banjaluke koje sad koštaju oko 130.000 KM. Prostom računicom, kvadrat je skuplji od 4.000 maraka za prostor u kojem, koliko-toliko, normalno može da živi samo jedna osoba.

„Bez obzira na cijene koje su dostigle svoj maksimum potražnja ni u jednom trenutnku se nije smanjila ali što se tiče zakupa budući da je dosta nekretnina kupovano kao investiicja da je došlo do smanjene potražnje kad je u pitanju zakup“,kaže Barbara Fabić, vlasnik i agent Fakom nekretnine BL.

„Ta naša situacija u RS je dodatno opteretila investire činjenicom da su kupci rezervisani prema ulaganju u nekeretnine. Tako da smo sad s jedne strane imamo gradilišta koja nema radne snage i poslovne banke su postale vrlo oprezne neće da investiraju i kreditiraju stanove kod investirora koji nisu sigurni da će taj posao završiti“, kaže Zoran Pavlović, ekonomista.

Ako ipak ne želite da ulazite u kredite, i želite da uštedite na primjer 140 000 KM, trebalo bi da u narednih 10 godina za tu namjenu sa strane ostavlja bar 1.150 maraka mjesečno.

To  znači da bi se oko 170.000 građana Srpske, koji imaju prosječna mjesečna primanja, morali odreći svega pa i hrane i plaćanja računa da bi za deset godina mogli kupiti stan.

A ako želite luksuz i ne smetaju vam bazeni, velnes centri, đakuzi, autopraonice u podrumu, velika kvadratura, atraktivna lokacija, a da pritom živite u dvoru, tačnije Bijelom dvoru, kompleksu koji se gradi u centru Banjaluke,  onda vam neće smetati ni cijena od šest do osam hiljada maraka po kvadratu, koliko ovde košta kvadrat stana.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This