Kumovi otpuštaju i zapošljavaju na račun građana Srpske

Kumovi otpuštaju i zapošljavaju na račun građana Srpske

Finansijska podrška za zapošljavanje koju Vlada Republike Srpske dijeli preko Zavoda za zapošljavanje izgubila je svaki smisao.

Najbolji primjer za to je grad Trebinje, gdje je bivši gradonačelnik Luka Petrović dijelio otkaze i isplaćivao otpremnine kako bi se riješio viška radnika, da bi njegov nasljednik i partijski kolega Mirko Ćurić prije nekoliko dana dobio rješenje Zavoda o sufinansiranju zapošljavanja novih radnika.

Naime, Grad Trebinje konkurisao je za sredstva namijenjena za finansiranje zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih i demobilisanih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida VRS.

Odobrena mu je pomoć za prijem osam radnika, odnosno po 5.000 KM za svakog zaposlenog.

Gdje će novozaposleni radnici biti raspoređeni nismo uspjeli saznati jer se gradonačelnik Ćurić nije javljao na telefon.

Zanimljivo je da je 2018, godine i sam Ćurić nudio radnicima otpremnine kako bi se smanjio broj zaposlenih u gradskoj administraciji. Po svemu sudeći to je radio kako bi napravio mjesta za nove.

„Iznosi koje će radnik gradske administracije dobiti, ukoliko sporazumno prekine radni odnos, su od 23.000 do 46.000 KM. To je jedan od načina da se pokušamo izboriti sa viškom zaposlenih i da jedan broj radnika bude zbrinut, kako bi ispoštovali Zakon o lokalnoj samoupravi“, kazao je krajem 2018. godine Ćurić.

Međutim, zakon nikada nije ispoštovan. Prema posljednjim podacima organizacije „Restart Srpska“ u Gradskoj upravi Trebinje zaposlena je 191 osoba iako maksimalan broj ne bi smio prelaziti 85.

Politički analitičar Velizar Antić kaže da i pored činjenice da u lokalnim zajednicama postoji višak radnika, vlast to ignoriše.  To bi je kasnije moglo skupo koštati.

„Mi živimo u partokratiji gdje se prvo podmiruju interesi stranke, a tek onda interesi društva i građana.  Umjesto realnog sektora koji vapi za radnicima, mi i dalje zatrpavamo javni“, kaže on.

Inače, kada je riječ o Trebinju, neće se pojačati samo Gradska uprava. Novac je odobren i za zapošljavanje pet radnika u Agrarnom fondu grada, kao i Centru za socijalni rad koji će dobiti novac za troje novozaposlenih.

Na spisku za finansijsku podršku su i Parking servis, gradska turistička organizacija, Centar za informisanje i obrazovanje, javna ustanova „Bazeni“.

Doktor Saša Borjan, odbornik u Skupštini grada Trebinje podsjeća da je Luka Petrović dolaskom na poziciju gradonačelnika prvo otpustio na desetine zaposlenih pod izgovorom loše ekonomske situacije.

Međutim, tvrdi on, Petrović u tome nije ostao dosljedan.

„Krenula su da se osnivaju brojna javna preduzeća u koja su se zapošljavali ili u koja su prebačeni radnici iz Gradske uprave, gdje su pravili prostor za nova radna mjesta. Sve se ponovo svelo na isto, jer se svi finansiraju iz gradskog budžeta“, kaže Borjan.

Dodaje da je strategija SNSD-a u Trebinju da se ljudi zaposle u javnu upravu kako bi se obezbijedili novi glasovi za stranku.

Prema njegovoj ocjeni, pravac koji je postavio Luka Petrović nije mijenjao ni Mirko Ćurić. Naime, trenutno se osniva „Slobodna zona“ Trebinje u kojoj će se po njegovom mišljenju pojaviti novi prostor za zapošljavanje.

„Zbog svega dolazimo u apsurdnu situaciju gdje grad traži pomoć Zavoda za zapošljavanje kako bi mogao plaćati te ljude“, zaključio je Borjan.

(Capital)

CATEGORIES
Share This