Kuća ljudskih prava: Atak na slobodu u Republici Srpskoj

Kuća ljudskih prava: Atak na slobodu u Republici Srpskoj

Kuća ljudskih prava Banjaluka poziva Vladu Republike Srpske da povuče Prijedlog Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija i prestane sa pokušajima stavljanja pod svoju kontrolu rada i djelovanja udruženja građana i fondacija u Republici Srpskoj.

Kako se navodi u saopštenju, ovakvi potezi, gdje se zakoni utvrđuju u tajnosti, kroz sporne procedure i bez valjanog/argumentovanog obrazloženja, vode daljoj izolaciji Republike Srpske i udaljavaju je od demokratskih vrijednosti i standard.

Dodaju da odredbe koje nudi Prijedlog Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija predstavljaju atak na slobodu udruživanja u Republici Srpskoj i pokušaj direktnog miješanja u nezavisnost i autonomiju udruženja.

– U konačnici, predstavljaju pokušaj potpunog gašenja udruženja koja prate i ukazuju na propuste vlasti, ali i onlajn medija koji su registrovani kao udruženja – ističu oni.

Prijedlog zakona se, u odnosu na raniji nacrt, razlikuje samo u tome što je još rigidniji.

– Ne samo da je zadržao stigmu „agent stranog uticaja“, nego je, u opisu čime ne smiju da se bave organizacije koje finansiraju strani subjekti, dodao i „djelovanje usmjereno na ugrožavanje demokratije i narušavanje integriteta Republike Srpske“.

Ovim je dodatno sužen prostor za legitimno djelovanje udruženja, fondacija i onlajn medija, te proširene mogućnosti za samovoljno postupanje prema neistomišljenicima – dodaje se u saopštenju.

Kuća ljudskih prava smatra da je Ministarstvu pravde ostavljeno diskreciono pravo da tumači termine kao što su “ugrožavanje demokratije” i “narušavanje integriteta”, kao i nedozvoljene političke aktivnosti, a to su sve one aktivnosti usmjerene prema “organima, institucijama ili izabranim predstavnicima Srpske ili predstavnicima Republike Srpske u institucijama Bosne i Hercegovine u smislu formulisanja politike, političkog ili interesa Republike Srpske”.

Pored toga, kako dodaju, prijedlog i dalje sadrži odredbe koje nameću dodatna opterećenja udruženjima u smislu registracije i izvještavanja, a nije unaprijeđen ni dio koji se odnosi na inspekcijski nadzor, praćenje rada udruženja i izricanja mjera zabrane rada neprofitnim organizacijama.

– Intencija prvo Nacrta, a sad i Prijedlog Zakonao posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija je jasna, ugušiti i ućutkati sve koji misle drugačije od vladajućih struktura u Srpskoj –  dodaje se u saopštenju-

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This