Kriju li inicijali i heštegovi odgovorne za paljevinu auta novinarke Nataše Miljanović Zubac?

Kriju li inicijali i heštegovi odgovorne za paljevinu auta novinarke Nataše Miljanović Zubac?

„Obavještavam javnost da mi je ŽIVOT UGROŽEN. Narko dileri, šverceri cigareta i lica sa potjernice iz Crne Gore (organizovana kriminalna grupa kavački klan) me TIPUJU“, ovo je na svojim društvenim mrežama krajem maja napisala novinarka javnog servisa Republike Srpske Nataša Miljanović Zubac. Njoj je u junu 2022. godine ispred kuće u kojoj je stanovala zapaljen automobil. Nalogodavci, naručioci i izvrišioci ovog djela do danas nisu zvanično otkriveni, no rezultate svoje lične istrage i još mnogo toga, ona je objavila javno na svojim društvenim mrežama. Nedavno je saslušana je i u Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju, a načelnik Policijske uprave Trebinje (PU) Siniša Laketa kaže za Direkt da će policija preduzeti „sve mjere i radnje u skladu sa zakonom kako bi zaštitila bezbjednost novinarke, ali i svih građana u istočnoj Hercegovini“.

Prijetnje novinarki Nataši Miljanović Zubac
Prijetnje novinarki Nataši Miljanović Zubac

Naime, novinarka Nataša Miljanović Zubac već duže vrijeme na svojim društvenim mrežama objavljuje informacije kojima ukazuje na osobe koje su povezane sa kriminalom, njihove Skaj prepiske i kompromitujuće audio zapise.

U nekoliko njenih objava izmijenjeni muški glas spominje i ime načelnika PU Trebinje Siniše Lakete postavlja mu pitanja i proziva ga zbog nečinjenja u vezi sa navodnim saznanjima o kriminalu pojedinaca iz Trebinja.

U jednoj od objava isti glas navodi da su se tokom ove godine u više navrata u Trebinju nalazila i kretala lica sa Interpolove potjernice, o čemu je javnost u ovom gradu samo nagađala, a policija se nije oglašavala.

Sve javne objave Nataše Milanović Zubac, uvjerava Siniša Laketa, PU Trebinje je proslijedila Okružnom javnom tužilaštvu (OJT) u Trebinju. 

„PU Trebinje je sve apsolutno proslijedila, i gdje se spominje Siniša Laketa i bilo ko drugi i shodno zakonu o krivičnom postupku očekujem preduzimanje radnji u skladu sa istim“, rekao je Laketa našem portalu.

No, ovu informaciju nije nam mogao potvrditi portparol OJT Trebinje.

#Frizer #Nepismeni i drugi heštegovi

U nekoliko svojih objava Miljanović Zubac je navela i inicijale osoba za koje tvrdi da su naručioci i organizatori paljevine njenog automobila.

Paljevina automobila novinarke Nataše Miljanović Zubac

Kao naručioca paljevine je navela osobu inicijala L. B, a jedan od heštegova ispod objave je i #SEGMENTTREBINJE (Segment Trebinje, prim. aut.)

Inače, „Segment“ je firma iz Trebinja koja se bavi, između ostalog, elektroinstalacijama, a koja je proteklih godina u više navrata na tenderima dobijala poslove od javnih institucija, preduzeća i ustanova.

Paljevina automobila novinarke Nataše Miljanović Zubac
Paljevina automobila novinarke Nataše Miljanović Zubac

Kao organizatora paljevine Miljanović Zubac označila je osobu incijala A.L. Inspektori M.M. i P.V. su, prema njenim saznanjima, odgovorni za kontaminiranje dokaza. Njima je, prema posljednjim informacijama koje je Direkt dobio iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), u julu 2022. prekinut radni odnos u MUP-u zbog zloupotrebe ili prekoračenja ovlaštenja i narušavanja ugleda ministarstva.

Mogu li policija i tužilaštvo pronaći dokaze i povezati inicijale, osobe i motive u ovom trenutku pitanje je bez odgovora.

Miljanović Zubac je o svojim informacijama ko je naručilac i organizator paljevine njenog automobila, koje se zvanično vodi kao krivično djelo „oštećenje i oduzimanje tuđe stvari“, upoznala i načelnika Policijske uprave Trebinje Sinišu Laketu.

Vodeći ljudi trebinjske policije su joj, kaže, potvrdili da su se „već bavili nekim imenima“, a njene navode niti jednim potezom nisu demantovali.

“Lakše im je bilo mene isturiti tužilaštvu i prepustiti da ja radim policijsko-tužilački posao, nego da zaista preduzmu određene korake. Tapkaju u mjestu dvije godine. U određenom periodu su se tražile žrtve. Čak je postojala i jedna ideja koja je išla prema PU da nisam psihički dobro, na šta sam odmah reagovala, obavijestivši načelnika PU Sinišu Laketu da te poruke koje idu prema MUP-u neće proći, da ću reagovati. To su poruke koje su dolazile iz jedne vile iz moga komšiluka, gdje su se u više navrata određena lica skupljala, razgovarala i razmatrala razne opcije”, kaže Miljanović Zubac za Direkt.

Paljevina automobila novinarke Nataše Miljanović Zubac
Paljevina automobila novinarke Nataše Miljanović Zubac

Na naše pitanje da li će pomoći Dinu Redžoviću, postupajućem tužiocu kome je dodijeljen predmet, da otkrije ko stoji iza inicijala L. B. i heštega #SEGMENTTREBINJE, Siniša Laketa je odgovorio: „Ne da ću pomoći, ja moram da uradim ono što mi tužilaštvo da naredbu, ja očekujem ovih dana naredbu vezano za to“.

Paljevina automobila novinarke Nataše Miljanović Zubac
Paljevina automobila novinarke Nataše Miljanović Zubac

Istraga je u toku

Nataša Miljanović Zubac je prošlog mjeseca saslušana u OJT Trebinje. Na pitanja Direkta da li će saslušavati neke od osoba koje se navode u njenim objavama u vezi sa paljevinom automobila, iz OJT ne stiže konkretan odgovor. Istraga je u toku.

No, u odgovoru na naš upit koji smo slali u aprilu ove godine iz OJT su se referisali na izjavu novinarke date PU Trebinje u junu 2022. godine u kojoj je rekla kako nema sumnje u nekog počinioca ovog krivičnog djela niti su joj poznati motivi. 

Takođe, u pogledu pitanja koja se tiču objava na njenim društvenim mrežama ranije su nam odgovorili da tužilaštvo ima ograničen pristup društvenim mrežama te da nisu upoznati sa sadržajem njenih objava niti imaju službenike osposobljene za tu vrstu aktivnosti.

“Prvo su se pravili slijepi i gluvi iako je cijeli grad znao i pričao šta i kako objavljujem, a zatim su prvo pod pritiskom ND Vijesti i vašeg portala, i drugo zbog fotografije moje objave dostavljenje od strane PU, reagovali. Necu iznositi kako su trebinjski tužioci prvo reagovali i kako je slučaj završio kod tuzioca Redžovica iz Foče”, navodi Miljanović Zubac.

U ranijem pisanom odgovoru Direktu u OJT su se referisali i na osobu A.L. koju je Miljanović Zubac u svojoj objavi označila kao organizatora paljevine njenog automobila. Kako Direkt nezvanično saznaje u pitanju je Aleksandar Lučić, ali u ovom Tužilaštvu kažu da Lučića, ipak, nisu mogli da dovedu u vezu sa krivičnim djelom počinjenim na štetu novinarke Miljanović Zubac.

„Policijski službenici MUP-a Republike Srpske su pod nadzorom ovog Tužilaštva sproveli više mjera i aktivnosti u cilju otkrivanja i identifikovanja lica koja su na području Trebinja u dužem vremenskom periodu vršila paljevine vozila. Kao rezultat navedenih aktivnosti identifikovana su tri počinioca, od kojih je jedan kako ste naveli u Vašem dopisu Aleksandar Lučić, a za koja lica su prikupljeni dokazi da su počinili sedam krivičnih djela Oštećenje ili oduzimanje tuđe… i jedno krivično djelo Izazivanje opšte opasnosti… Navedenim aktivnostima je bilo obuhvaćeno i krivično djelo počinjeno na štetu Nataše Miljanović Zubac, ali se identifikovana lica na osnovu prikupljenih dokaza nisu mogla dovesti u vezu sa krivičnim djelom počinjenim na štetu Nataše Miljanović Zubac“. 

Prema podacima PU Trebinje, koji su Direktu dostavljeni u aprilu, Aleksandar Lučić je uhapšen u Španiji na osnovu potjernice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Na posao nakon 20 mjeseci, bezbjednost ni na papiru

Nataša Miljanović Zubac uskoro se, nakon više od 20 mjeseci bolovanja, vraća na svoje radno mjesto novinarke RTRS-a u Trebinju.  Zabrinuta je za svoju bezbjednost, ali i za bezbjednost kolega s kojima će biti na radnim zadacima.

Svoja saznanja o kriminalu, političkom, policijskom i organizovanom objavljuje, kaže, kako bi zaštitila svoj život.

Iako načelnik PU Trebinje Siniša Laketa uvjerava da će policija preduzeti sve mjere i radnje u cilju jačanja bezbjednosti novinarke, njoj to ne značni mnogo.

Procjenu bezbjednosti nema ni nakon gotovo dvije godine. Iz nadležnog ministarstva su joj zvaničnim dopisom poručili da se pouči o mjerama samozaštite. Osjeća se ugroženo, jer je i nakon policijskih mjera – periodičnih obilazaka kuće u kojoj stanuje, dobijala više prijetnji.

Najprije je jednog jutra na pragu dočekala plava lutka odrubljene glave posuta crvenom bojom, a nakon toga i pisana poruka „mrtva usta ne govore“…

Lutka na pragu kuće u kojoj je stanovala novinarka (Ustupljena fotografija)
Lutka na pragu kuće u kojoj je stanovala novinarka

I sve se to dešavalo između policijskih obilazaka. Za osobe koje je nadgledaju kaže da su nepotrebne, jer dobro znaju da nigdje ne izlazli bez pratnje člana porodice. Čak, kaže, ne znaju gdje je, budući da se dešavalo da joj obilaze kuću i onda kada ona nije u njoj.

„Neka se načelnik PU Trebinje Siniša Laketa pita zašto mi tri međunarodna novinarska udruženja nude azil i plaćene troškove života. Neka se Siniša Laketa zapita zašto mi tužilaštva i čisti tužioci iz našeg graničnog okruženja nude policijsku zaštitu kada dajem određenu izjavu na okolnosti jednog medijski poznatog krivičnog djela. Neka se zapita zašto i kako ti tužioci razumiju situaciju. Neka se ne pokriva otrcanom frazom u skladu sa zakonom, jer odlično zna kako je sve u skladu sa zakonom. Dobro bi bilo da kaže zašto ne može potvrditi i jasno i glasno izgovoriti i ponoviti izjavu direktora policije Siniše Kostreševica da mi on APSOLUTNO garantuje bezbjednost”, pita Miljanović Zubac.

I ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić upoznat je sa slučajem novinarke Miljanović Zubac, ali, kako je rekao Direktu, ne bi previše “brkao nadležnosti”.

“Ja ne bih brkao nadležnosti nivoa BiH sa nadležnostima RS. Gospođa Zubac, koliko je meni poznato, je u nadležnosti MUP-a RS. Koliko ja znam iz razgovora sa ministrom unutrašnjih poslova gospodinom Karanom (Siniša, prim. aut.) da su oni preduzeli sve potrebne mjere i radnje i ja apsolutno vjerujem insitucijama RS”, rekao je kratko Nešić.

Inače, Miljanović Zubac je ranije za naš portal izjavila kako joj je život u Trebinju ugrožen i za to je lično optužila direktora policije Republike Srpske Sinišu Kostreševića, koji se, kako tvrdi ona u svojim objavama, više puta spominje u prepiskama na Skaj aplikaciji. Protiv njega je podnijela krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu RS zbog ugrožavanja njene bezbjednosti.

Kostrešević je ranije za naš portal rekao kako policija RS novinarki garantuje apsolutnu bezbjednost.

AUTOR:NIKOLIJA BJELICA ŠKRIVANDIREKT PRIČE

Direkt portal

CATEGORIES
Share This