Košarac se uspaničio, optužio Murphyja da je kriv što bi SNSD mogao izgubiti četvrtog delegata: Ovisimo o kinder jajetu

Košarac se uspaničio, optužio Murphyja da je kriv što bi SNSD mogao izgubiti četvrtog delegata: Ovisimo o kinder jajetu

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Staša Košarac optužio je danas ambasadora SAD u BiH Michaela Murphyja da je ‘kriv’ što je SNSD-u upitan četvrti delegat u Domu naroda BiH.

On je izjavio je da Ustav jasno definiše da delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bira Narodna skupština Republike Srpske, a ne Murphy ili CIK BiH, niti se izvlače iz „kinder jaja“.

Naime, u ponedjeljak bi se trebalo održati novo žrijebanje o petom delegatu, a SNSD bi mogao izgubiti kontrolni paket ukoliko on pripadne PDP-u.

Košarac je istakao da je evidentan uticaj Murphyja na Sud BiH kako u slučaju procesa protiv predsjednika RS i njegovog šefa Milorada Dodika, tako i u slučaju odbijanja žalbe SNSD-a na odluku CIK-a, koji je priznao listić PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

On je naveo da je poražavajuće i krajnje zabrinjavajuće što predstavnici opozicije prihvataju da budu delegati iz „kinder jaja“, umjesto da se afirmiraju izbori koji su u skladu sa Ustavom.

„Politika Milorada Dodika i SNSD-a je da se izbor delegata vrši u Narodnoj skupštini Srpske, u skladu sa Ustavom“, rekao je Košarac.

On je dalje naveo da je sramotno da bilo ko iz RS prihvata i afirmira neustavan način izbora delegata, kazavši da je to potvrđena politika Murphyja, koji, kako kaže, želi da obezvrijedi institucije RS.

„Naša politička obaveza je da se zajedno borimo za očuvanje ustavnog kapaciteta RS, njenih institucija i njene apsolutne vidljivosti u načinu odlučivanja na nivou institucija BiH, a ne da se na neustavan način pravi prostor za Murphyjeve udare i politiku usmjerenu protiv RS“, rekao je Košarac.

On je kazao da se ne smije dozvoliti da bilo koji stranac ili bilo čiji politički interes oslabi ‘ustavni kapacitet’ RS i njene pozicije u odlučivanju na nivou zajedničkih institucija.

Košarac je naveo da u pravosudnim institucijama na nivou BiH postoje ljudi koji se ponašaju kao Murphyjevi pripravnici.

„Njih nije briga ni za zakonitost, ni za ustavnosti, niti za pravo i pravičnost. Јedini reper uspješnosti im je Murphyjevo mišljenje i utisak koji ostavljaju na odlazećeg američkog diplomatu“, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, sam način odlučivanja u Sudu BiH u vezi sa izborom delegata bio je izrazito sumnjiv i predstavlja presedan.

Košarac je naveo da, suprotno ranijim odlukama, Sud BiH navodno uopće nije cijenio da li je sporni listić važeći ili ne, već je postupio ‘suprotno svojoj dosadašnjoj praksi’ i po prvi put je CIK-u dao ovlaštenje da preispituje odluke Komisije za izbor i imenovanje o provedenom tajnom glasanju u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Raport

CATEGORIES
Share This